Kako postaviti satelitsku antenu

Prije montaže morate pripremiti sav materijal i pribor te satelitski komplet koji mora sadržavati: satelitsku antenu, prijemnik, LNB, koaksijalni kabel odgovarajuće dužine, 2 F konektora za spajanje kabela na LNB i prijemnik, te nosac antene zidni ili podni te potrebne plastične tipe
Datum objave: Četvrtak, 27. svibnja 2010.
Kako postaviti satelitsku antenu

Kako postaviti satelitsku antenu

Kupili ste satelitsku antenu i sad muku mučite kako ju podesiti da napokon možete uživati u gledanju televizije? Rješenje za ovaj problem dao je moderator Mario sa foruma sat-plus.com na kojem se okupljaju zaljubljenici u tehnologije i televiziju.

Prije montaže morate pripremiti sav materijal i pribor te satelitski komplet koji mora sadržavati: satelitsku antenu, prijemnik, LNB, koaksijalni kabel odgovarajuće dužine, 2 F konektora za spajanje kabela na LNB i prijemnik, te nosac antene zidni ili podni te potrebne plastične tipe.

Od alata potrebna vam je bušilica, svrdla koja odgovaraju veličini vijaka, libela, olovka, ključevi te vam je još potreban i TV. Preporučuje se montaža po oblačnom i tmurnom vremenu jer ukoliko tada uspijete dobiti kvalitetan i čisti signal sa satelite možete biti sigurni da će signal uvijek biti dobar bez obzira na vrijeme.

Prvo trebate odrediti gdje želite montirati antenu vodeći računa da mjesto montaže mora imati cisti pogled na smjer istok-zapad, odnosno ja južnu stranu te da je lako dostupno za montaže. Kada ste odredili mjesto montaže, uzeti ćete zidni nosač i nasloniti ga na zid te pomoću libele ga dovesti u pravilan vodoravan odnosno okomit položaj.

Za ovu akciju bi bilo poželjno da vam netko pomogne pridržati nosac dok vi mjerite. Zatim označite, najbolje crvenim flomasterom, mjesta gdje će doći rupe (tri ili četiri rupe ovisno o nosaču). Zatim odmaknite nosac te izbušite rupe čija veličina mora biti nešto manja od veličine plastičnih tili.

Kad ste izbušili rupe učvrstite nosač na zid isključivo pomoću ključeva iz razloga što ćete ih kao prvo lakše učvrstiti, a kada bude potrebno (selidba, premještanje antene itd.) lako ćete nosač skinuti.

Nakon toga trebate sastaviti antenu, što neće biti veliki problem ukoliko imate Triax antenu koja se vrlo brzo i lako sastavlja. Kod ostalih trebate slijediti uputu i nacrt koji obično idu uz antenu.

Zatim trebate staviti LNB na svoje mjesto i učvrstiti ga. Zatim pripremite koaksijalni kabel tako što ćete na oba kraja skinuti oko 1,5 cm izolacije, zatim još oko 1 cm unutrašnje izolacije. Zapamtite da se unutrašnja žica i vanjski splet žica ne smiju nikada dodirivati jer će to uzrokovati kratki spoj na LNB te i on i prijemnik mogu biti uništeni. Na svaki kraj kabela stavite F konektore te jedan spojite na LNB i odmah ga izolirajte izolir-trakom ili pomoću specijalne vulkanizirane trake koja se omota oko mjesta spoja.

Zatim ćete na anteni lagano pritegnuti vijke koji omogućuju pomicanje tanjura gore dolje odnosno namještanje elevacije što neće biti teško budući da je sa strane na anteni postavljena skala u stupnjevima od 0 – 60°. Za početni položaj postavite antenu da pokazuje 37-39° jer je to elevacija za većinu satelita koji se mogu gledati kod nas.
Tako pripremljenu antenu postaviti na nosac i lagano pritegnuti vijke tako da se antena lagano okreće na nosaču.

Sada trebate naći satelit s kojeg želite primati programe. To mogu biti npr. Astra 19,2°E ili HotBird 13°E koje je i najlakše naći na nebu (poslužite se tablicom). Zapamtite da su svi sateliti koji se mogu gledati kod nas smješteni u pojasu koji pokriva slično kao i kod sata prostor između 11 i 1 sat s time da taj prostor gleda prema jugu.

Da bi mogli pronaći satelit bez instrumenata, trebate imati na dohvat TV na koji ćete spojiti vaš satelitski prijemnik (najbolje SCART kabelom). Ne zaboravite spojiti koaksijalni kabel iz LNBa na satelitski prijemnik. Zatim upalite TV i satelitski prijemnik. Svi današnji prijemnici imaju pokazivač nivoa signala za lakše usmjeravanje antene. On se može ili posebno pozvati određenom tipkom ili se pojavljuje kod izbora satelita u izborniku za instalaciju prijemnika. Pokazuje jačinu i kvalitetu signala za lako i precizno usmjeravanje satelitske antene bez potrebe za instrumentima. Kod analognog prijemnik trebate postaviti na već pohranjeni program i zatim prema njemu kontrolirati kvalitetu slike na TV ekranu.

Kad ste to namjestili polagano vrtite antenu lijevo desno i pratite signal na ekranu. Kad ste dobili najjači signal ili najkvalitetniju sliku (analogni prijemnik) možete učvrstiti antenu.

Ukoliko se radi o satelitu koji je blizu onome koji vi tražite znaci da morate još samo malo pomaknuti antenu dok ga ne ugledate na vašem TV. Ukoliko kvaliteta signala ili slike još nije dovoljna pokušajte antenu pomicati gore dolje (elevacija) dok ne dobijete željenu kvalitetu.
Nakon ovoga možete isključiti TV i satelitski prijemnik te odvojiti koaksijalni kabel te ga provesti do vašeg TV u kući ili stanu. Kabel učvrstite na zid pomoću obujmica s čavlićem. Ukoliko nemate drugačije riješen ulaza antenskog kabelu u dnevni boravak (ugrađene cijevi u zidu ili kakvo drugo rješenje), morati ćete probušiti rupe na pojedinim mjestima da bi mogli provuci kabel. To je najbolje učiniti u kutovima vrata ili prozora tako da ćete bušiti samo drvo a ne i beton što je mnogo lakše.

Kada ste proveli kabel do vašeg TV i satelitskog prijemnika, spojite TV i prijemnik scartom, te još jedan scart na video iz prijemnika, i zatim spojite koaksijalni kabel na satelitski prijemnik (sve mora biti isključeno iz mreže). Upalite vaš satelitski prijemnik i TV te pretražite željni satelit. Kvaliteta signala biti će prikazana kod pretraživanja programa i to za svaki transponder posebno. Kod analognog prijemnika trebali bi odmah dobiti sve programe na ekranu bez potrebe za posebnim podešavanjem.

Izvor: sat-plus.com

Kako postaviti satelitsku antenu

Kako postaviti satelitsku antenu
Kako postaviti satelitsku antenu
Kako postaviti satelitsku antenu

Facebook komentari

Indeks A - Ž

1

6

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

X

Z

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više