Pamet ipak ne poznaje godine

Suprotno uvriježenom mišljenju da je ljudski mozak na vrhuncu između 18. i 26. godine, najnovije istraživanje Larsa Larsena s danskog sveučilišta u Aarhusu govori suprotno....
Datum objave: Petak, 12. veljače 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Zanimljivosti o mozgu
Zanimljivosti o mozgu

Zanimljivosti o mozgu

Suprotno uvriježenom mišljenju da je ljudski mozak na vrhuncu između 18. i 26. godine, najnovije istraživanje Larsa Larsena s danskog sveučilišta u Aarhusu govori suprotno. Naime, znanstvenici su utvrdili da inteligencija ostaje stabilna i idućih dvadesetak godina te da se, štoviše, dodatno izoštrava. Dapače, govorne se sposobnosti značajno povećavaju.

Studija je provedena na 4300 Amerikanaca bivših ratnih veterana. Uspoređen je njihov današnji test inteligencije s onim koji su popunjavali prije dvadestak godina i utvrđeno je da su veterani postigli napredak u inteligenciji, poglavito onoj verbalnoj. Larson drži da je za postignuti verbalni napredak vrlo važna vježba. Dodaje da stariji ljudi mogu puno lakše i bolje negoli oni mlađi rješavati socijalne i praktične probleme.Istina je da današnja vrlo sofisticirana tehnika lako dokazuje da dio stanica u mozgu počinje odumirati u kasnim dvadesetima, što je neizbježan proces, ali je očito da ta činjenica ne mora utjecati i na pad inteligencije. Očito je da postoji način kako da se ona dodatno razvija kroz "vježbanje mozga".Lorraine Tyler, voditeljica centra za govor, jezik i mozak sa Sveučilišta u Cambridgu, kaže da mozak fizički propada, ali da to nužno ne znači i njegovo slabije funkcioniranje. Znanstvenici naglašavaju kako, uz "vježbanje", boljem funkcioniranju mozga pomaže i zdrav način živote te fizička aktivnost. U svakom slučaju, znanost je odavno dokazala da sve što se ne upotrebljava brže propada pa tako i mozak.

Zanimljivosti o mozgu

Zanimljivosti o mozgu
Zanimljivosti o mozgu
Zanimljivosti o mozgu

Facebook komentari

Indeks A - Ž

.

2

7

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više