Japanska bobtail mačka stigla na dar od kineskog cara?

Isprva su u njihovom društvu imale pravo uživati samo kraljevske obitelji i aristokracija, a kasnije su se uspješno rasprostranile po čitavom Japanu...
Datum objave: Petak, 12. veljače 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Vrste mačaka
Vrste mačaka

Vrste mačaka

JE LI DOISTA PRVA japanska bobtail mačka stigla na dar od kineskog cara, nije pouzdano utvrđeno, ali prema prvim zapisima postoje indicije da je potekla iz Kine ili Koreje prije najmanje tisuću godina.

 

Isprva su u njihovom društvu imale pravo uživati samo kraljevske obitelji i aristokracija, a kasnije su se uspješno rasprostranile po čitavom Japanu. Nagađa se da je kralj Rama V., odrastao uz englesku guvernantu Annu Leonowen, pridonio širenju i kasnijem uzgoju ove vrste.

Nakon Drugog svjetskog rata američki vojnici donijeli su sa sobom prve primjerke u Sjedinjene Američke države. Uzgoj započinje 1968. godine, a 1993. priznata je od američke felinološke asocijacije CFA. U Europi je uzgoj počeo 1986. godine, kada je uvezena u Švicarsku i uvrštena u klasifikaciju FIFe.Vrsta je danas rasprostranjena uglavnom među američkim i japanskim ljubiteljima mačaka.

Vrste mačaka

Vrste mačaka
Vrste mačaka
Vrste mačaka

Facebook komentari

Indeks A - Ž

.

2

7

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više