Kleopatra egipatska kraljica

Kleopatra je počinila samoubojstvo i s njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera...
Datum objave: Petak, 11. prosinca 2009.
Preuzeto: hr.wikipedia.org | Slika: Kleopatra egipatska kraljica
Kleopatra egipatska kraljica

Kleopatra egipatska kraljica

Kleopatra egipatska kraljica

Kleopatra VII Philopator ( 70. pr. Kr. ili siječanj, 69. pr. Kr. – 30. pr. Kr.) bila je kraljica drevnog Egipta iz dinastije Ptolemejevića, grčkog podrijetla. Godine 48. p.n.e. je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Cezaru je poslije rodila sina Cezariona. Nakon Cezarove smrti je zavela Cezarovog generala i pristašu Marka Antonija, kojemu će roditi djecu i na čijoj strani će se boriti u ratu protiv Oktavijana. Nakon bitke kod Akcija 31. godine p.n.e. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom.

>>Kralj Salomon

>>Kraljica Katarina

>>Samuilovo carstvo

Kleopatra je počinila samoubojstvo i s njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Imala je sestru Arsinoe, s kojom se nije slagala. Čak se nagađa da je Kleopatra naredila Marku Antoniju da ju ubije. U današnjem svijetu ljudi se često pitaju kakav je bio njezin nos. Usprkos toga smatra se najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj povijesti. Inspirirala je mnoge pjesme, drame, slike, filmove i TV serije. Elizabeth Taylor je definitivno najpoznatija filmska Kleopatra.

Izvor: hr.wikipedia.org

Kleopatra egipatska kraljica

Kleopatra egipatska kraljica
Kleopatra egipatska kraljica
Kleopatra egipatska kraljica

Facebook komentari

Indeks A - Ž

.

2

7

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više