Brežuljkasti kraj

Ta su područja slabije naseljena. Naime, više od 90 posto stanovništva Hrvatske živi u nizinskim i nižim brežuljkastim krajevima do 300 metara nadmorske visine
Datum objave: Četvrtak, 03. prosinca 2009.
Slika: Brežuljkasti kraj
Brežuljkasti kraj

Brežuljkasti kraj

Brežuljkasti kraj

Brdsko-planinski prostor, koji uglavnom dijeli panonsku Hrvatsku od njezina primorskog dijela, slabije je razvijen kraj. Njegov će se budući razvoj temeljiti na prometnoj važnosti, daljem razvoju drvne industrije, na još nedostatno iskorištenim mogućnostima proizvodnje zdrave hrane te na razvoju zimskog i seoskog turizma.

>>Nizinski kraj

Ta su područja slabije naseljena. Naime, više od 90 posto stanovništva Hrvatske živi u nizinskim i nižim brežuljkastim krajevima do 300 metara nadmorske visine.Najviši planinski vrh u Republici Hrvatskoj je Dinara (1831 metara). Područje krša reljefna je specifičnost koja zauzima oko 54 posto teritorija Hrvatske. Krške pojave i oblici razvijeni su osobito u vapnencima u gorskom i obalnom dijelu Hrvatske, a kao izdvojena pojava u savsko-dravskom prostoru.U Hrvatskoj se mogu izdvojiti tri velike geomorfološke cjeline: Panonska zavala, gorski sustav Dinarida i Jadranska zavala. Nizinska područja do 200 metara nadmorske visine čine 53 posto površine Hrvatske, brežuljkasti krajevi i pobrda od 200 do 500 metara čine 26 posto, dok 21 posto iznosi zastupljenost gorskih i planinskih podrucja iznad 500 metara. Poljoprivredne površine zauzimaju 55,6 posto, a šumske 37 posto kopnene površine Hrvatske.Urbanizirano zemljište koje se koristi za stanovanje, sport, infrastrukturne sustave, gospodarske i društvene djelatnosti zauzima 7,6 posto kopna.

Brežuljkasti kraj

Hrvatska mitska bića

Tragovi hrvatske mitologije imaju svoju veliku vrijednost zbog dubljeg i šireg otkrivanja istina o tragovima stare vjere koji su se sačuvali u suživotu s kršćanskom vjerskom praksom.

Slavenski bogovi

Stari Slaveni bili su politeisti, vjerovali u više božanstava. Slaveni su vjerovali kako dobre stvari kao što su sunce, dan, blaga kiša, proljeće, drveće, plodovi prirode...

Porijeklo Hrvata

Prema legendi Hrvati su se doselili pod vodstvom petero braće (Kluk, Lobel, Muhlo, Kosenc i Hrvat) i dvije sestre (Tuga i Buga), pa je moguće da od jednog od braće koji se zvao Hrvat potječe i ime za narod Hrvati.

Ice ice pingvin

Reklame ponekad znaju biti ne zanimljive i jedva čekamo da prođu! No, ponekad su zanimljive i simpatične...

Pad Zapadnog Rimskog Carstva

Zapadno Rimsko Carstvo je nastalo podjelom Rimskog Carstva 395. godine kada je rimski car Teodozije I. Veliki podijelio carstvo svojim sinovima...

Istočno Rimsko Carstvo

Bizant je istočni dio Rimskog carstva. U Bizant su prodirali razni narodi.

Brežuljkasti kraj
Brežuljkasti kraj
Brežuljkasti kraj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

.

2

7

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više