Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Petina sisavaca, trećina vodozemaca i više od dvije trećine poznatih biljaka na Zemlji na rubu su izumiranja, navodi se u Crvenom popisu (Red list) što ga je objavila Svjetska zaklada za zaštitu prirode (IUCN)
Datum objave: Utorak, 04. svibnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr | Slika: Moris Civitico / CROPIX

Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Petina sisavaca, trećina vodozemaca i više od dvije trećine poznatih biljaka na Zemlji na rubu su izumiranja, navodi se u Crvenom popisu (Red list) što ga je objavila Svjetska zaklada za zaštitu prirode (IUCN). Na svjetskom Crvenom popisu nalazi se i 91 vrsta sisavaca, ptica, riba, vodozemaca, biljaka, mekušaca i ostalih beskralježnjaka iz Hrvatske. Prošle su godine na IUCN-ovu popisu bile 84 ugrožene vrste iz Hrvatske.

Endemske vrste

- U odnosu na prošlu godinu povećao se broj ugroženih vrsta riba. Riječ je uglavnom o endemskim vrstama koje žive na ograničenom području - rekao je Dušan Jelić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode. Od kritično ugroženih vrsta s područja Hrvatske, na IUCN-ovu popisu navedena je sredozemna medvjedica.

Korak do izumiranja

U svijetu je dosad opisano oko 1,8 milijuna biljnih i životinjskih vrsta, no znanstvenici procjenjuju da na našem planetu živi čak 13 milijuna vrsta. Nažalost, mnoge od njih svakodnevno izumiru a da ih pritom i ne stignemo upoznati. Iako je do izumiranje vrsta dolazilo i ranije tijekom evolucije živog svijeta, ljudska aktivnost ubrazava tempo njihova nestanka.

Na ovogodišnjem IUCN-ovu Crvenom popisu nalazi se ukupno 47.677 vrsta, od čega je 17.291 kritično ugroženo, odnosno korak do izumiranja.

>> Zaštićene životinje, koje su ugrožene životinje

>> Ugrožene vrste životinja

Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Ugrožene životinje u Hrvatskoj
Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

D

E

F

G

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više