Razmnožavanje životinja

Fosili ribe pronađeni u Australiji pokazuju da je seks kod kralježnjaka milijunima godina stariji nego se dosad vjerovalo, tvrde znanstvenici
Datum objave: Četvrtak, 04. ožujka 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Razmnožavanje životinja

Razmnožavanje životinja

Fosili ribe pronađeni u Australiji pokazuju da je seks kod kralježnjaka milijunima godina stariji nego se dosad vjerovalo, tvrde znanstvenici.

Prema izvješću objavljenom u časopisu Nature drevna vrsta ribe razmnožavala se oplodnjom jajašaca u tijelu ženke koja je u trbuhu nosila embrij do veličine od oko pet centimetara.

Uvriježeno je mišljenje da se izvantjelesna oplodnja jajašaca razvila prije snošaja.

„Ove ribe predstavljaju najraniji dokaz o postojanju unutarnje reprodukcije“, rekla je Zerina Johanson, kustosica Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

„Očekivali smo da će se ove rane ribe razmnožavati na primitivniji način u kojem se sperma i jajašca kombiniraju u vodi, a embriji razvijaju izvan tijela“.

Prema dr. Johanson ova vrsta, stara 365 milijuna godina, pokazuje da je napredna forma oplodnje bila uobičajenija kod ranih riba nego što se prije mislilo.

„Ovo je otkriće izuzetno važno jer su dokazi reproduktivne biologije vrlo rijetki u fosilnim zapisima“, objasnila je.

Fosilizirana riba iz razdoblja devona nazvana je Incisoscutum ritchiei, a pripada skupini ranih riba plakodermi koje su bile prekrivene čvrstim oklopom.

Autori ističu da mužjak ribe ima erektilni organ kojim je u utrobu ženke polagao sjeme.

Proces unutrašnje oplodnje i rađanja živih mladunaca razlikuje sisavce i neke ribe od drugih životinja poput gmazova i vodozemaca.

„Seks je bio vrlo uobičajen kod tih primitivnih prethistorijskih životinja. Mi smo mislili da je vanjska oplodnja najraniji oblik reprodukcije, međutim, čini se da je seks bio glavni način razmnožavanja među njima“, rekla je Johanson.

Znanstvenici su ranije mislili da je fosil u sebi sadržavao manju ribu koju je neposredno prije smrti progutao. Međutim, dodatna istraživanja pokazala su da se zapravo radi o potomstvu, odnosno embriju.

Plakodermi, najprimitivniji kralježnjaci izumrli su do kraja devona. Nakon toga druge vrste riba evoluirale su u četveronožne životinje – vodozemce, gmazove, ptice i sisavce.

Razmnožavanje životinja

Razmnožavanje životinja
Razmnožavanje životinja
Razmnožavanje životinja

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

D

E

F

G

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više