Gušteri u Hrvatskoj

Teško je primjetan među lišćem u koje se može brzo skriti ako zaprijeti opasnost jer je za razliku od svojih srodnika, zbog kratkih nogu vrlo spor
Datum objave: Četvrtak, 25. ožujka 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Gušteri u Hrvatskoj

Gušteri u Hrvatskoj

Tragajući Parkom prirode Papuk za skakavcima, skupina mađarskih biologa bila je nemalo iznenađena neočekivanim otkrićem malenog gmaza ili točnije ivanjskoga rovaša, najmanjeg hrvatskog guštera. Rijetko njegova dužina s repom preraste 13 cm, dok mu je samo tijelo dugo svega 2,5 do 5 cm.

U Hrvatskoj je dosada viđen jedino u okolici Iloka te na obroncima Fruške gore, a prema zapisima starim više od 150 godina nekad je obitavao i na području Donjeg Miholjca. No, zbog gubitka svog prirodnog staništa na travnjacima i otvorenim šumskim površinama postao je prava rijetkost, te je mađarske biologe začudila njihova brojnost na predjelima Pliša i Mališćaka unutar Parka prirode Papuk.

Teško je primjetan među lišćem u koje se može brzo skriti ako zaprijeti opasnost jer je za razliku od svojih srodnika, zbog kratkih nogu vrlo spor.

- Gornja strana tijela je smeđa, a može biti i sivomaslinasta s metalnim sjajem, a na bokovima ima tamnu prugu. Hrani se svim vrstama člankonožaca, kukcima, paucima i sl. - izjavio je biolog PP-a Papuk, Aleksandar Habeljan.

Ovaj vrijedan nalaz još je jedan dokaz bogate biološke raznolikosti Papuka koji zasigurno krije još mnoge tajne. Tako je zasad, neslužbeno, potvrđen i nalaz jedne vrste glodavca, odnosno miša za kojeg se vjerovalo kako je već davno izumro. No, djelatnici PP-a Papuk čekaju i službenu laboratorijsku potvrdu da je riječ upravo o toj vrsti miša, a što bi bio još jedan vrijedan nalaz ravan senzaciji.

Gušteri u Hrvatskoj

Gušteri u Hrvatskoj
Gušteri u Hrvatskoj
Gušteri u Hrvatskoj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

D

E

F

G

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više