Sredozemno more karta

Sredozemno more karta; Znanstvenici su otkrili detalje o katastrofalnoj poplavi koja je vodom ispunila mediteranski bazen prije pet milijuna godina.
Datum objave: Ponedjeljak, 24. svibnja 2010.
Piše: Domagoj Sigur Preuzeto: jutarnji.hr
Sredozemno more karta

Sredozemno more karta

Znanstvenici su otkrili detalje o katastrofalnoj poplavi koja je vodom ispunila mediteranski bazen prije pet milijuna godina.

Poplava je nastala kada su vode Atlantskog oceana urezale prolaz dug 200 kilometara kroz Gibraltar. Istraživanje, predstavljeno u časopisu Nature, pokazuje da su trebale oko dvije godine da se bazen ispuni vodom.

Tim pod vodstvom Daniela Garcije- Castellanosa iz Istraživačkog centra Španjolske svoje rezultate temelji na proučavanju tektonskih jezera. Istraživanje procesa isušivanja planinskih jezera kroz eroziju omogućilo im je stvaranje modela kojim su simulirali poplavu iz vremena Zancleana (početak Pliocena).

- Po prvi put smo uspjeli povezati količinu vode koja je prolazila kanalom s veličinom erozije koju je s vremenom uzrokovala – objasnio je dr. Garcia-Castellanos.

Sredozemni bazen punio se vodom sve brže i brže kako je erozija produbljivala kanal. U najdramatičnijim trenucima razine mora rasle su 10-ak metara dnevno.

Prema nekim ranijim istraživanjima proces je trajao mnogo duže čak do 10.000 godina.

U to vrijeme na Zemlji su živjeli rani ljudski preci australopitekusi.

>> Karta Sredozemnog mora

Untitled-1

Sredozemno more karta

Sredozemno more karta
Sredozemno more karta
Sredozemno more karta

Facebook komentari

Indeks A - Ž

4

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više