Utrnuti prsti

Trnjenje u prstima, šaci, stopalima ili duž cijelih ekstremiteta može biti povezano sa oslabljenom cirkulacijom krvi. To se stanje treba sa sigurnošću utvrditi putem dodatnih dijagnostičkih pretraga ...
Datum objave: Ponedjeljak, 29. ožujka 2010.
Preuzeto: mojdoktor.hr
Utrnuti prsti

Utrnuti prsti

Utrnuti prsti

Trnci ili mravinjanje u rukama i nogama jedan su od pokazatelja da nešto u tijelu nije u redu. Mnogo je uzroka koji mogu rezultirati tom senzacijom. Neki su sasvim benigni, dok drugi mogu biti i vrlo ozbiljni.

Trnjenje u prstima, šaci, stopalima ili duž cijelih ekstremiteta može biti povezano sa oslabljenom cirkulacijom krvi. To se stanje treba sa sigurnošću utvrditi putem dodatnih dijagnostičkih pretraga i s obzirom na samu dijagnozu adekvatno i liječiti. Često je problem vezan uz živce, odnosno pritisak na njih, bilo na izlazištu iz kralješnice, bilo na njihovom putu kroz ekstremitete.

Tako će degenerativne promjene na kralješcima i diskusima između njih dovesti do bolova, ali i do trnjenja samo u šaci, stopalu i prstima ili duž cijelog ekstremiteta. Kod prisutnosti takvih simptoma provodi se dijagnostika – radiološko snimanje, a ponekad i magnetska rezonancija ili kompjuterizirana tomografija (CT).

Nakon postavljanja dijagnoze degenerativnih promjena pristupa se liječenju - fizikalna terapija, masaža, medikamentna terapija, kirurško liječenje po potrebi. Nadalje, trnce može izazvati i pritisak na živac negdje u tijeku živca kroz ekstremitete. Kod sportaša se često, kao uzročnici tih neugodnih senzacija, javljaju hematomi smješteni duboko u tkivu, uklještenja u području zglobova i upale mekih tkiva zglobova.

U području šake može doći do suženja tunela (karpalnog kanala) kroz koji prolaze tetive, krvne žile i živci. Navedeni procesi stvaraju pritisak na živac i nastaje trnjenje. U donjim ekstremitetima, osim svih gore navedenih uzroka, trnjenje mogu izazvati proširene vene. Relativno se često javlja sindrom nemirnih nogu.

Radi se o jakom nagonu za micanjem stopala i nogu, za ustajanjem i hodanjem. Javlja se kada se umirite pa dovodi do niza smetnji spavanja. Potrebno se javiti liječniku jer uzroci mogu biti razni, od tzv. funkcionalnih uzroka do organskih bolesti. Nakon postavljanja dijagnoze i uzročnosti smetnji, i medicinski pristup biti će adekvatan onome što je zaključeno. Rijetko, moždani udar može započeti s trncima i trnjenjem u ekstremitetima.

Iako nisu svi trnci razlog za uzbunu, najbolje je odmah pokušati utvrditi njihov uzrok. Liječenje eventualno prisutne bolesti ili kroničnog stanja je tada neusporedivo lakše i učinkovitije, a često i ne zahtijeva više od nekoliko vježbi, pokoje tablete ili tek male promjene u dnevnom rasporedu.

Ostavljajući proces netaknutim, dakle ne obazirući se na prve znake koji pokazuju kako nešto nije sasvim u redu s našim tijelom, gubimo dragocjeno vrijeme, a povećavamo mogućnost da se nađemo u situaciji u kojoj ozbiljno liječenje, praćeno bolovanjem nećemo moći izbjeći.

Kako smo skloni odgađati posjet liječniku što je to više moguće, mnogi odluče potražiti pomoć kada simptomi onemogućavaju normalan svakodnevni život i rad. Tada je liječenje dugotrajnije, zahtijeva od bolesnika mnogo više upornosti i promjena u svakodnevnom životu ili profesionalnim aktivnostima. Stoga je najvažnije odmah reagirati kod prisutnosti simptomima poput trnjenja ili mravinjanja bilo gdje u tijelu, a posebice u ekstremitetima. Nastojte otkriti zašto to osjećate i odmah nastojte liječiti osnovni problem, dakle uzrok.

Utrnuti prsti

Utrnuti prsti
Utrnuti prsti
Utrnuti prsti

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više