Tamna stolica

Krvava stolica, odnosno pojava svijetlocrvene krvi na stolici - u pravilu je znak krvarenja iz donjeg gastrointestinalnog sustava (ispod Treitzova ligamenta)....
Datum objave: Srijeda, 04. studenog 2009.
Preuzeto: Medicina.hr | Slika: Tamna stolica
Tamna stolica

Tamna stolica

Tamna stolica

Krvarenje u probavnom sustavu ili gastrointestinalno krvarenje simptom je niza bolesti, a ne bolest sama po sebi.

Melena - crna, katranasta stolica koja najčešće znači krvarenje iz gornjeg dijela gastrointestinalnog sustava, dakle iz jednjaka, želuca ili dvanaesnika. Hemoglobin iz krvi se pod utjecajem želučane kiseline (HCl-a) pretvori u hematin koji stolici daje crnu boju.

Tvrda stolica

Za pojavu melene potrebno je minimalno oko 60 cm3 krvi u stolici. Može se zamijeniti sa crnom stolicom nakon uzimanja preparata željeza, bizmuta ili određene hrane (cikla, borovnica, kupina).Hematokezija - krvava stolica, odnosno pojava svijetlocrvene krvi na stolici - u pravilu je znak krvarenja iz donjeg gastrointestinalnog sustava (ispod Treitzova ligamenta). Može se pojaviti i kod vrlo masivnog krvarenja iz gornjeg probavnog sustava kad krv sa stolicom brzo izađe iz probavnog sustava prije nego se uspio stvoriti hematin.

Krvarenje u probavnom sustavu

Tamna stolica

Tamna stolica
Tamna stolica
Tamna stolica

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više