Sluz u stolici

Sluz u stolici moguć je znak upale crijeva, posebno Cronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Glavni simptomi upale crijeva su ponavljajući grčevi i proljev, a moguće je mršavljenje, malaksalost, gubitak apetita i brojni drugi simptomi koji mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija
Datum objave: Četvrtak, 26. studenog 2009.
Slika: Sluz u stolici
Sluz u stolici

Sluz u stolici

Sluz u stolici

Sluz u stolici moguć je znak upale crijeva, posebno Cronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Glavni simptomi upale crijeva su ponavljajući grčevi i proljev, a moguće je mršavljenje, malaksalost, gubitak apetita i brojni drugi simptomi koji mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

>>Crijeva

>>Ulcerozni kolitis

Cronovu bolest i ulcerozni kolitis katkad je teško razlikovati. Obje bolesti karakteriziraju remisije i recidivi bolesti tj. mirni period bolesnika (remisija) bez simptoma bolesti i period bolesti i simptoma kada se bolest ponovno manifestira (recidiv).
Učestalost ovih bolesti najveća je u dobi od 15-35 godina, ali može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Podjednko se javljaju u oba spola. Chronova bolest je nešto češća u žena dok je ulcerozni kolitids podjednako zastuplje u oba spola. Učestalost pojave Chronove bolesti je 1:1 500 (jedan oboljeli na 1 500 zdravih), dok je učestalost ulceroznog kolitisa 1:1 000 (1 oboljeli na 1 000 zdravih). Ove bolesti smatraju se bolestima današnjice i zapadne civilizacije.
Smatra se kako pojedini mikroorganizmi ili sastojci hrane mogu biti “okidači” (poticajni faktori) koji mogu pokrenuti imunološke reakcije u tijelu koji počinju lučiti između ostalih faktora upaletvari pod nazivom citokinine, koji se smatraju odgovornim za razvoj kronične upalne bolesti crijeva. Također postoje i znanstveni dokazi o genetskoj povezanosti oboljelih s Chronovom bolessti i ulceroznim kolitisom koja je izraženija kod Chronove bolesti. Dokazan je naime NOD2/CARD 15 gen koji je smješten na 16. kromosomu i koji se smatra odgovornim za Chronovu bolest.

Sluz u stolici

Pročitajte još i o:

>>Simptomi, uzroci, dijagnoza
>>Menstruacija nakon poroda
>>Vantjelesna oplodnja
>>Osip kod beba
Sluz u stolici
Sluz u stolici
Sluz u stolici

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više