Scintigrafija kostiju

Scintigrafija skeleta primjenjuje se kod gotovo svih bolesti kosti i zglobova, a najčešće kod primarnih tumora kostiju (dobroćudnih i zloćudnih), metastatskih tumora,...
Datum objave: Srijeda, 25. studenog 2009.
Preuzeto: Medicina.hr | Slika: Scintigrafija kostiju
Scintigrafija kostiju

Scintigrafija kostiju

Scintigrafija kostiju

Snimanje kostiju nuklearno-medicinskim metodama koristi se za otkrivanje artritisa, osteoporoze, prijeloma, sportskih ozljeda, tumora pa čak i slučajeva zlostavljanja djece. Snimanje kostiju se također radi za procjenu neobjašnjene boli u kostima, otkrivanje metastaza karcinoma dojke, prostate ili štitne žlijezde, a također i za procjenu određenih tipova oštećenja srca i mozga.

>>Kosti stopala

Scintigrafija kosti i zglobova je pretraga dijagnostički slikovni postupak u kojem se koriste radiofarmaci koji se nakupljaju u koštanom tkivu - polifosfatni i difosfonatni spojevi obilježeni s Tc99m pertehnetatom.Scintigrafija skeleta primjenjuje se kod gotovo svih bolesti kosti i zglobova, a najčešće kod primarnih tumora kostiju (dobroćudnih i zloćudnih), metastatskih tumora, osteomijelitisa, Pagetove bolesti, difuzne metaboličke bolesti skeleta, aseptične nekroze kosti te raznih bolesti zglobova, npr. artritisa.

>>Ljudska anatomija

Praktične napomene: prije scintigrafije bolesnik treba isprazniti mokraćni mjehur jer bi aktivnost u njemu mogla ometati očitavanje snimke zdjeličnog kostura. Scintigram se može ponoviti u roku od 48 sati ako je to potrebno. Ponavljanje scintigrama u razmaku manjem od dva mjeseca obično nije svrhovito.

Scintigrafija kostiju

Scintigrafija kostiju
Scintigrafija kostiju
Scintigrafija kostiju

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više