ROK TRAJANJA HRANE Najbolje upotrijebiti do - prepoznajte pokvarena jaja

Smije li se prekoračiti rok trajanja hrane? Što znači natpis 'Najbolje upotrijebiti do'? Oslonite se na sebe i naučite kako prepoznati pokvarena jaja
Datum objave: Utorak, 05. listopada 2010.
Preuzeto: Goranka Jureško, Jutarnji.hr
ROK TRAJANJA HRANE Najbolje upotrijebiti do - kako prepoznati pokvarena jaja?

Kad salati ili blitvi “padne” lišće, banana dobije smeđe mrlje, a jabuka polako počne trunuti, nema spora da se radi o hrani kojoj je prošao rok trajanja. Svaka imalo vještija domaćica brzo će vidjeti jesu li meso i riba svježi ili ne čak i kad nema promjene mirisa. “Ugasla” boja smanjit će nam želju za slasnim šniclom ili ribom na gradele. Pogled na datum do kojega treba potrošiti sir, jogurt ili mlijeko daje nam sigurnost da ono što kupujemo neće ostaviti posljedice na naše zdravlje.

50 posto niže cijene

Sve u svemu, uz to je li što skupo ili nije, naša odluka o kupnji nerijetko ovisi upravo o tome je li ono što kupujemo svježe i je li proizvodu možda prošao rok trajanja. Naime, nerijetko smo uvjereni da ono čemu je prošao rok valjanosti i za samo jedan dan postaje opasno za zdravlje. No, je li tako? Stručnjaci kažu da to ovisi o vrsti i sastavu hrane, ali i o načinu čuvanja.

U supermarketima ćemo nerijetko na svježem mesu, čokoladi ili keksima vidjeti naljepnice - sniženo zbog kratkog roka trajanja! Cijena je tada i do 50 posto niža od uobičajene. Slično se događa i s povrćem “na sniženju”.

Dobro otvoriti oči

No, ne pogleda li se bolje, zna se u tim vrećicama “po sniženoj cijeni” kupiti mačak u vreći jer kako se više od polovice treba baciti, kupnja može ispasti vrlo skupa. Riječju, kad kupujemo jeftinije jer je “kratki rok trajanja”, valja dobro otvoriti oči, osobito ako se radi o mesu, voću i povrću.

Puno manji rizik je kupiti, primjerice, tjesteninu koja je pri kraju valjanosti ili neki dvopek jer je riječ o hrani kojoj dva, tri ili deset dana “viška” neće previše smetati.

S jajima, mesom ili kolačima to nije slučaj čak i kad ih čuvamo u hladnjaku jer i tada imaju ograničen rok trajanja.

Namjerno kraći rok

Stručnjaci upozoravaju da čak sa sniženom temperaturom u zamrzivačima enzimski i mikrobiološki procesi ne prestaju, premda se odvijaju nešto sporije. Riječ je o tome da i tada dolazi do promjena na mastima, bjelančevinama i ugljikohidratima, premda smo uvjereni da “smrzavanje” zamrzne i taj proces.

Istina, nerijetko proizvođači na ambalažu stave minimalni rok trajanja proizvoda, a ne maksimalni pa se može očekivati da se ono što smo kupili danas, a za tri dana bi trebalo završiti u smeću, može pojesti i peti dan te da se ne dogodi ništa dramatično.

Mr. Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašava da dio proizvođača namjerno stavlja kraći rok trajanja proizvoda, premda je on objektivno dulji jer žele brži obrtaj robe u trgovinama. Oni će, dakle, riskirati da pred kraj roka valjanosti snize cijenu proizvoda, ali će tako osigurati ukupno veći promet robe. Istina, može nam se dogoditi da proizvod koji još ima i mjesec dana valjanosti bude pokvaren kad ga otvorimo. Najčešće se radi o lošem skladištenju, primjerice na previsokim temperaturama, ali i to je još jedno upozorenje da ništa ne možemo uzeti zdravo za gotovo.

Pune recesijske trgovine

Dobro je, recimo pomirisati mlijeko ili jogurt prije negoli stavimo prvu žličicu u usta, a jaja je, umjesto da ih odmah bacimo na tavu, dobro razbiti u šalici.

U Hrvatskoj se po zakonu hrana kojoj je prošao rok trajanja mora uništiti baš kao i u ostalim europskim zemljama. No, nešto prije negoli prođe rok uporabe, u Velikoj Britaniji takva se hrana prodaje po znatno nižim cijenama u posebnim trgovinama onima koji su zbog malih primanja egzistencijalno ugroženi. Recesija je učinila svoje pa takve prodavaonice bilježe čak i do 500 posto veći promet. Izuzetak od prodaje u takvim trgovinama je svježa hrana poput mesa ili jaja jer bi se tako ugrozilo zdravlje ljudi.

Što ćete sutra kuhati

U Hrvatskoj je uobičajeno da se u velikim trgovačkim centrima nalazi “kutak za robu kojoj ubrzo istječe rok valjanosti”, a kako je sve više onih kojima je sve postalo preskupo, nije neuobičajeno pogledati što se nudi.

Uostalom, ako sutra želimo skuhati bolonjez, a špageti su u pola cijene zato što za pet dana “ne vrijede”, nije loše uštedjeti poneku kunu. Ipak valja biti oprezan, osobito ako kupujemo namirnicu kratkog roka trajanja koju nećemo potrošiti odmah.

Proizvođač ne smije riskirati zbog zakona

- Hrana koja je podložna mikrobiološkom kvarenju ne smije se konzumirati nakon isteka roka trajanja. Bez obzira na stvarnu valjanost hrane, proizvođači su dužni po zakonu povući s polica hranu kojoj je prošao rok trajanja. No, je li ona neškodljiva i nakon tog roka, ovisi o sastavu, tehnološkom postupku proizvodnje, postupcima sterilizacije, prehrambenim aditivima, pakiranju .

ROK TRAJANJA HRANE Najbolje upotrijebiti do - kako prepoznati pokvarena jaja?

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više