Oticanje prstiju

Oticanje prstiju ruku moglo bi biti uzrokovano problemima s vratnom kralježnicom, što je posljedica sjedećeg načina života, dugotrajnog prisilnog položaja kralježnice i nedovoljne fizičke aktivnosti ...
Datum objave: Ponedjeljak, 29. ožujka 2010.
Preuzeto: ordinacija.hr / vjesnik.hr
Oticanje prstiju

Oticanje prstiju

Oticanje prstiju

Oticanje prstiju ruku moglo bi biti uzrokovano problemima s vratnom kralježnicom, što je posljedica sjedećeg načina života, dugotrajnog prisilnog položaja kralježnice i nedovoljne fizičke aktivnosti. Preporuča se provoditi vježbe za vratnu kralježnicu, povremeno razgibavanje vrata tijekom posla i korištenje ortopedskog jastuka.

Ukoliko to ne dovede do poboljšanja, potrebno je rendgensko snimanje vratne kralježnice i eventualno provođenje fizikalne terapije. Naticanje prstiju u rjeđim slučajevima može biti simptom nekih drugih, najčešće reumatskih, bolesti što zahtijeva dodatnu medicinsku obradu.

Inače, bolovi u rukama ubrajaju se među najrasprostranjenije bolove među ženama i muškarcima svih dobi. Trnci, otekline ili žarenje simptomi su koji ne valja zanemarivati, osobito ako potraju.

>>OTEKLINE I NJIHOVI UZROCI

Ako se reagira na vrijeme, mogu se spriječiti kirurški zahvati, koji su zadnja opcija. Rukama bismo, smatraju stručnjaci, trebali posvećivati stalnu pozornost, jer se njima služimo svakodnevno tijekom mnogih dnevnih aktivnosti. Rukama pišemo na računalu, kuhamo, peremo se i radimo niz radnji koje s vremenom utječu na pojavu promjena na šaci. Neke od tegoba mogu biti urođene, dok neke isključivo ovise o našem načinu života i poslu kojim se bavimo.

ARTROZA

Među tegobama koje se najčešće javljaju je artroza prstiju. Artroza, koja inače pogađa i zglobove kao što su koljeno i kuk, ne zaobilazi ni ruke. Nerijetko je nasljedna bolest koja se češće javlja u žena. Prvi simptomi koji upućuju na artrozu je bol koja se javlja u jednom ili više prstiju. Na bolnom se području mogu javiti otekline. Prsti bole više kada se njima ponavljaju određene kretnje poput, na primjer, miješanja juhe pri kuhanju. Artroza se često tretira antiupalnim lijekovima i gelom, koji se može slobodno koristiti, jer ne prodire u krv nego izravno u bolno područje. Katkad se koristi i laser.

SINDROM KARPALNOG KANALA

Ta se bolest dugo vezivala uz rad na računalu. No jedno ispitivanje koje je provedeno na Mayo klinici pokazalo je da je samo deset od sto slučajeva bilo povezano s radom na računalu. Stručnjaci su stoga sve uvjereniji da su čest razlog bolova, koji mogu rezultirati utrnućem ruke, hormonalne promjene. U žena se taj sindrom zbog toga često javlja u trudnoći ili tijekom menopauze. Povezuje ga se i s dijabetesom, iako nisu još posve jasni razlozi zbog kojih je tako. Trnci se kod sindroma karpalnog tunela mogu javljati u prva tri prsta, počevši od palca.

Dobra je vijest da u pet od deset osoba kojima se sindrom javi nije potrebna operacija. Njoj se pribjegava samo u iznimno teškim slučajevima. Često je dovoljna terapija kortizonom. Ako se tegobe jave u trudnoći, mora se pričekati rođenje djeteta, jer se nakon toga simptomi znaju povući. U žena u menopauzi može se pripisati hormonska terapija. Stručnjaci u svakom slučaju preporučuju pijenje dvije litre tekućine na dan, prije svega obične vode. Kao najbolja preventiva onima koji često rade na računalu savjetuju se češće stanke tijekom rada i odmarati ruke.

DE QUERVAINOVA BOLEST

Bol u šaci nerijetko upućuje na De Quervainovu bolest koja je mnogo češća u žena. Nerijetko se javlja u majki koje dugo nose novorođenče ili u zanimanja kao što su frizeri ili pijanisti, zbog toga što često ponavljaju iste kretnje. Riječ je o prenaprezanju gdje se dosta koristi palac, a uvijek je riječ o desnoj ruci. Najčešće rješenje za te tegobe je lakša operacija koja se obavlja ambulantno. Potom je često potrebna pomoć fi zijatra, prije negoli se pacijent vrati svakodnevnim aktivnostima. Nakon zahvata nerijetko se imobilizira zglob ruke, a poslije valja izbjegavati kretnje koje izazivaju bolove.

Oticanje prstiju

Oticanje prstiju
Oticanje prstiju
Oticanje prstiju

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više