Operacija hemeroida

Operacije hemeroida mogu se izvoditi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Prije operacije treba obvezno učiniti rektoskopiju, a po potrebi i kolonoskopiju ili irigografiju ...


Datum objave: Utorak, 09. veljače 2010.
Preuzeto: vasezdravlje.com
Operacija hemoroida

Operacija hemeroida

Operacija hemeroida

Jednim od glavnih čimbenika nastanka hemeroida smatra se uspravno držanje, zbog čega se povećava tlak u hemoroidalnim venama. Postoje razni načini odstranjenja hemoroidalnih čvorova: od klasičnih kirurških operacija nazvanih po raznim autorima sve do njihovih modifikacija. Osnovni princip u svim tim operacijama je podvezivanje (ligiranje) i odstranjenje hemoroida.

Operacije se mogu izvoditi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Prije operacije treba obvezno učiniti rektoskopiju, a po potrebi i kolonoskopiju ili irigografiju. Rektoskopija je pregled završnoga debelog crijeva do 25 cm u dubinu, s obzirom na to da se upravo u tom području najčešće nalaze patološke promjene na debelom crijevu. Kolonoskopija i irigografija su pregledi cijeloga debelog crijeva.

Prije 20-ak godina popularna operacija metodom krioterapije (smrzavanjem) napušta se zbog popratnih neželjenih pojava, dok laserske operacije, zbog skupoće i podjednako bolnih senzacija, zasad nemaju prednosti pred standardnim tehnikama. Od ostalih česta je metoda podvezivanja hemoroida gumiligaturama uz pomoć posebnog instrumenta staplera, u općoj anesteziji, a upotrebljava se kod izrazito velikih hemoroida te ispadanja dijela završnoga debelog crijeva (proplaps)

U poslijeoperativnom tijeku bolesnik mora regulirati stolicu, jesti laganiju hranu te uzimati analgetika po potrebi. Bolovi poslije operacije mogu biti prilično izraženi, što ovisi ne samo o opsežnosti operativnog zahvata nego i o osjetljivosti bolesnika. Kod većih operacija oporavak traje oko mjesec dana.

Operacija hemoroida

Operacija hemoroida
Operacija hemoroida
Operacija hemoroida

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više