Operacija bubrega

Operacija vađenja bubrega laparoskopskim putem traje dva, tri sata, a oporavak je puno brži i pacijenti već za dva ili tri dana mogu na kućnu njegu...
Datum objave: Četvrtak, 25. veljače 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Operacija bubrega
Operacija bubrega

Operacija bubrega

SVAKI SPOMEN moguće kirurške operacije izaziva strah kod pacijenta.

No zadnjih nekoliko godina klasične operacije sve više zamjenjuju laparoskopske koje se obavljaju kroz tri ili četiri rupice na koži, a uz pomoć instrumenata koji se uvode u tijelo i prate na ekranu, te ih pacijeti mnogo lakše podnose.

U KBC-u Zagreb se godišnje obavi više od stotinjak operacija bubrega, od čega dvadesetak laparoskopskom metodom.
Osim potpunog odstranjenja bubrega u slučaju zloćudnih tumora, na takav je način moguće izvaditi primjerice samo tumorsko tkivo, te ciste na bubrezima.No, laparoskopski se također u Hrvatskoj operiraju tumori testisa i prostate, te nadbubrežne žlijezde.

Doc.dr. Željko Kaštelana, predsjednik Hrvatskog urološkog društva i predstojnika Klinike za urologiju KBC-a je rekao da se na taj način ne mogu operirati svi bolesnici već samo oni koji zadovoljavaju uvjete za laparoskopsku operaciju. Operacija vađenja bubrega laparoskopskim putem traje dva, tri sata, a oporavak je puno brži i pacijenti već za dva ili tri dana mogu na kućnu njegu.

Operacija bubrega

Operacija bubrega
Operacija bubrega
Operacija bubrega

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više