Mirena nuspojave

Mirena je hormonska spirala koja se stavlja ženama kao kontracepcija i protiv jakih krvarenja. Kao i svaka spirala stavlja se samo ženama koje su bar jednom rodile.
Datum objave: Četvrtak, 25. veljače 2010.
Preuzeto: vjesnik.hr
Mirena nuspojave

Mirena nuspojave

Mirena nuspojave

Mirena je hormonska spirala koja se stavlja ženama kao kontracepcija i protiv jakih krvarenja. Kao i svaka spirala stavlja se samo ženama koje su bar jednom rodile. Ne smijete imati ranicu na grliću maternice, te ne smije biti u području genitalnih organa upala ni tumora.

Spirala koja otpušta male količine hormona dobila je odobrenje za korištenje, koje izdaje američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Nazvana Mirena, naprava sprječava trudnoću na pet godina. Djeluje po tradicionalnom receptu djelovanja spirala, s tim što otpušta male količine hormona levonorgestrela u maternicu. Učinkovita je u sprječavanju trudnoće u oko 99 posto slučajeva, no sposobnost začeća brzo se vraća, nakon što se Mirena ukloni.

FDA je upozorila da žene ne smiju koristiti Mirenu ako u povijesti bolesti imaju upalu zdjelice ili izvanmaterničnu trudnoću. Mirena ne sprječava ni prijenos zaraznih bolesti.

Ostale nuspojave uključuju osjetljivost grudi, mučninu, glavobolje i promjene raspoloženja, koje u principu nestaju u roku od četiri mjeseca nakon postavljanja spirale.

U prvih nekoliko mjeseci, nakon što je Mirena umetnuta, može se javiti i krvarenje između menstrualnih ciklusa, no nakon toga ženine mjesečnice postaju kraće i manje obilne, ili mogu čak u potpunosti nestati.

Mirena nuspojave

Mirena nuspojave
Mirena nuspojave
Mirena nuspojave

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više