MANJAK ŽELJEZA U KRVI, Anemija ili slabokrvnost

Cikla pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, jača cirkulaciju. Ova je namirnica specifične crvene boje koja potječe od antocijana (snažnih antioksidansa) koji su učinkoviti u jačanju i regeneraciji krvi....
Datum objave: Nedjelja, 26. rujna 2010.
Preuzeto: vita.revije.hr | Slika: MANJAK ŽELJEZA U KRVI, Anemija ili slabokrvnost
MANJAK ŽELJEZA U KRVI, Anemija ili slabokrvnost

MANJAK ŽELJEZA U KRVI, Anemija ili slabokrvnost

ANEMIJU ILI SLABOKRVNOST karakterizira smanjena koncentracija hemoglobina ili broja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u litri krvi ispod razine optimalnih vrijednosti za određenu dob i spol, piše vita.revije.hr.

Dakako da mnogobrojni simptomi poput blijede kože i sluznice, malaksalosti, umora i zadihanosti tijekom aktivnosti, kao i loš san, česte glavobolje, omaglica, lupanje srca ili razdražljivost ukazuju na moguću pojavu anemije. Simptomi mogu biti i krhki nokti, ranice na koži i sluznici usta i slično.

Jesti valja raznovrsno i s pravom mjerom. Hrana ima najbiološkiji učinak na naš organizam i konzumiranjem što raznovrsnije hrane unijet ćemo u organizam nužno potrebne hranjive tvari. Jedite raznovrsno i dnevne obroke obogatite namirnicama koje obiluju željezom i svim ostalim hranjivim tvarima.

Manjak željeza javlja se kod osoba koje konzumiraju premalo mesa i jedu jednolično, u osoba loših prehrambenih navika, zbog nedovoljnog unosa i pomanjkanja vitamina C, folne kiseline vitamina B12. Anemiju ili manjak željeza mogu izazvati obilne menstruacije – bez supstitucije ili nadopune željeza, krvarenja u probavnom traktu uzrokovana čirom na želucu ili kolitisom, Chronovom bolesti ili hemoroidima. Tjelesne rezerve željeza mogu iscrpiti i dugotrajne infekcije ili tegobe reumatizma. Anemiju mogu uzrokovati i poremećeni metabolički procesi kada antagonisti željeza – bakar i cink kradu željezo.

Odaberite ciklu

Cikla pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, jača cirkulaciju. Ova je namirnica specifične crvene boje koja potječe od antocijana (snažnih antioksidansa) koji su učinkoviti u jačanju i regeneraciji krvi. Ako imate demineralizaciju zuba – karijes - cikla je rješenje. Prisutnost joda čini je poželjnom namirnicom u borbi protiv ateroskleroze i starenja kože. Ljekovitost cikli daju njeni osnovni sastojci - betanin i betain - učinkoviti u regulaciji krvnoga tlaka, smanjenju kolesterola, održavaju krvne stanice u zdravlju i potiču rad jetara. Cikla obiluje vitaminom B1, B2, C i vitaminom B12. Izvrsna je za liječenje anemija u djece i mladih jer obiluje željezom. Povoljno djeluje i na rad crijeva jer sadrži pektin i celulozu. Dnevno bi trebalo pojesti 5 glavica cikle srednje veličine. Sok od cikle koji izuzetno blagotvorno djeluje na metabolizam najbolje je uzimati s medom, mrkvom i limunom.

Pomoć u kupinovu vinu

Kupina i kupinovo vino u narodnoj su medicini već stoljećima poznati po ljekovitosti pa se više smatra lijekom nego pićem. Kupinovo vino odlično je u borbi protiv anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti te kod problema s probavom, cirkulacijom i krvnim tlakom. Vino ovog ukusnog, izrazito tamnog voća sadrži velike količine vitamina B i C, željeza, fosfora, cinka, mangana, magnezija, kalcija, folne kiseline i nešto provitamina A te šećera i pektina. Kupinovo vino jača tek te pridonosi boljem liječenju žuči i mokraće te bržoj izmjeni tvari u tijelu. Istraživanja pokazuju da povoljno djeluje i na kožu i tegobe poput osipa, lišajeva i psorijaze. Stručnjaci sugeriraju da kod anemije dnevno treba uzeti decilitar kupinova vina i to prije jela.

Raznovrsna prehrana

Jedite raznovrsnu hranu, svakako u obroke uključite namirnice bogate željezom i one koje podupiru iskoristivost željeza. To se posebice odnosi na meso, perad, ribu, jetrica, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće i svježe voće. Važno je znati da je željezo iz mesa, peradi i ribe, tzv. hem željezo, 4 do 5 puta bolje iskoristivo nego željezo iz drugih namirnica. Ne-hem željezo nalazimo u povrću, a postoji i ne-hem željezo koje se dodaje u namirnice.

MANJAK ŽELJEZA U KRVI, Anemija ili slabokrvnost

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više