Magnetska rezonanca glave

Magnetska rezonancija (MR, NMR) neinvazivna je dijagnostička metoda prikaza tijela pomoću snažnih magnetskih polja ...
Datum objave: Ponedjeljak, 15. veljače 2010.
Magnetska rezonanca glave

Magnetska rezonanca glave

Magnetska rezonanca glave

Magnetska rezonancija (MR, NMR) neinvazivna je dijagnostička metoda prikaza tijela pomoću snažnih magnetskih polja. Jakim elektromagnetima stvaraju se snažna magnetska polja.

Izloženi magnetskom polju, atomi vodika i nekih drugih elemenata počinju odašiljati radiovalove rezonantnih frekvencija čime odaju svoj položaj u prostoru. Te valove hvataju antene postavljene oko bolesnika, a podaci se prosljeđuju do računala koji obrađuje dobivene podatke.

Tako nastaju tomografske slike tijela, koje odgovaraju gustoći rasporeda atoma vodika. Ova je metoda posebno indicirana za prikazivanje mozga, kralježnice, zglobova i abdominalnih organa.

Magnetna rezonanca, je superiorna, neinvazivna dijagnostička metoda za prikaz struktura glave i kičmenog stuba, mekotkivnih struktura i koštano zglobnog sistema, struktura male karlice. Prilikom pregleda nema primarnog štetnog djelovanja na organizam (slika nastaje bez upotrebe radioaktivnog zračenja!).

Pregled se može ponavljati više puta, a na kontrast (sredstvo koje se daje u određenim situacijama zbog detalja koji su neophodni za preciznu dijagnostiku) nisu zabilježene značajne alergijske reakcije.

Ovom sistemo moderne dijagnostike može pristupiti gotovo svatko, osim osoba sa ugrađenim pejsmejkerom, slušnim implantatima, bolesnici s pojedinim umjetnim srčanim valvulama, kao i pacijenti sa ugrađenim kirurškim 'klipsovima'.

Također, ako postoji ikakva mogućnost da pacijent ima metalne opiljke u očima ili neko drugo metalno strano tijelo u organizmu, neophodno je da se prije samog pregleda o tome obavijesti liječnika koji ga upućuje na magnetnu rezonancu.

Magnetska rezonanca glave

Magnetska rezonanca glave
Magnetska rezonanca glave
Magnetska rezonanca glave

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više