Leukociti u urinu

Leukociti u urinu - pri mikroskopskom pregledu mokraće normalno se nalazi 1 - 2 leukocita. Ako se izluči u jednoj minuti više od 1.000 leukocita...
Datum objave: Petak, 06. studenog 2009.
Preuzeto: vasezdravlje.com
Leukociti u urinu

Leukociti u urinu

Leukociti u urinu

Leukociti u urinu - pri mikroskopskom pregledu mokraće normalno se nalazi 1 - 2 leukocita. Ako se izluči u jednoj minuti više od 1.000 leukocita riječ je o leukocituriji. Leukociturija (leukocyturia) se nalazi poslije težeg fizičkog napora i kod povišene tjelesne temperature. Susreće se koduaple bubrega i mokraćnih puteva. Obilna leukociturija se zove piurija i susreće se kod pijelitisa, hidronefroze, tuberkuloze bubrega i inficirane kalkuloze. Liječenje proteinurije, hematurije i leukociturije se sastoji u liječenju njihovog uzroka.

Uroinfekcija označava invaziju mikroba u tkivo bilo kojeg dijela mokraćnog sustava. Najčešći način ulaska bakterija je uzlaznim putem, od otvora mokraćne cijevi prema mjehuru.

Ulazak bakterija u mokraćni mjehur još ne znači bolest, jer ako je mokrenje normalno i prisutno je baktericidno zaštitno djelovanje sluznice mjehura i mokraće, bakterije će se izlučiti mokraćom. Ako postoji sklonost domaćina ili jaka virulencija uzročnika, razvit će se infekcija stjenke mjehura (cistitis).

>>Od nespecifičnih do klasičnih simptoma

Iz mokraćnog mjehura upala se može proširiti prema bubregu. Predisponirajući čimbenici su mala dob djeteta, vezikoureteralni refluks, druge anomalije mokraćnog sustava, urodinamski poremećaji donjeg urotrakta, kamenci te neki drugi genetski, metabolički i neurogeni poremećaji.

Najčešći uzročnici su bakterije E.coli (80 posto uroinfekcija), Klebsiella pneumoniae i Proteus mirabilis; rjeđe Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus agalactiae; vrlo rijetko Haemophilus influenzae tip B, anaerobi, salmonele, šigele i kampilobakter. I virusi mogu uzrokovati uroinfekcije, posebno mokraćnog mjehura.

Pročitajte još...

>>Eritrociti u urinu

Liječi se kauzalno, tj. u odnosu na uzrok. Ukoliko to nije moguće primenjuje se simptomatska terapija. Kod masivne hematurije izgubljena krv se nadoknađuje transfuzijama...

>>Hemoglobin u krvi

Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sustava...

>>Zlatni stafilokok

Zlatni stafilokok je bakterija uzrokuje kožne infekcije, primjerice potkožne čireve, no i opasnije bolesti poput upale pluća ili stafilokokne sepse...

Leukociti u urinu

Leukociti u urinu
Leukociti u urinu
Leukociti u urinu

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više