Laserska operacija vena

Proširene vene donjih udova (varice) posljedica su širenja potkožnih vena. One ne predstavljaju problem zbog izgleda (estetski problem), već ponajviše zbog tegoba i mogućih komplikacija (upale, tromboze, venski ulkusi) koje mogu izazvati.
Datum objave: Utorak, 09. veljače 2010.
Preuzeto: estetska-kirurgija.info
Laserska operacija vena

Laserska operacija vena

Laserska operacija vena

Proširene vene donjih udova (varice) posljedica su širenja potkožnih vena. One ne predstavljaju problem zbog izgleda (estetski problem), već ponajviše zbog tegoba i mogućih komplikacija (upale, tromboze, venski ulkusi) koje mogu izazvati.Vjerojatno često osjećate da su vam noge 'teške', imate noćne grčeve u listovima, tamni vam koža na potkoljenicama, ili primjećujete otekline gležnjeva koje peku i svrbe. Kod pojedinih pacijenata javljaju se upale tkiva uz vene, koža otvrdnjuje i lako se oštećuje, a u uznapredovalom stadiju moguća je i pojava bolnih razjedina nad unutarnjim gležnjem.Uzrok svih navedenih tegoba jest slabost vezivnog tkiva u stijenkama vena. Venski zalisci površinskih i dubinskih vena kod zdravih ljudi omogućuju protok venske krvi prema srcu. Kod proširenih vena zalisci više ne mogu obavljati svoju funkciju (propusni su u oba smjera), pa se krv iz dubinskih vena vraća u površinske povećavajući u njima tlak koji se širi sve do stopala. Zbog tog povratnog tijeka krv zaostaje u potkoljenicama, te se javlja posljedično oticanje i osjećaj napetosti.

Načini liječenja

Ovisno o tipu proširenja vena, postoje različiti načini liječenja te olakšanja navedenih tegoba za koje se možete odlučiti:- vanjski pritisak na vene (kompresija) pomoću elastičnih povoja ili medicinskih kompresijskih čarapa;

- sklerozacija površinskih vena putem ubrizgavanja kemijskih preparata i potom nošenje elastičnih povoja (primjereno za metličaste vene, proširene kožne vene i i proširene ogranke većih vena);

- operacijsko odstranjenje proširenih vena (što je donedavna bilo jedino rješenje za velike proširene vene);

- lasersko zatvaranje velikih površinskih vena, što vam mi preporučamo umjesto operacije.

Što je laser?

Laser je posebni oblik svjetlosti koji je, za razliku od običnog svjetla, samo jedne boje (monokroman) i jedne valne duljine, sakupljen u jedan snop velike gustoće (kolimiran i koherentan snop svjetlosti).Kakve učinke ima laser?

Laser koji koristimo za zatvaranje vena (ablaciju) prvenstveno ima toplotni učinak. Svjetlost zagrijava konusni vrh staklene niti i toplina se rasporedi po unutarnjoj strani vene uzrokujući skvrčavanje žile i zgrušavanje krvi. Konačni rezultat je prekid protoka krvi kroz liječenu žilu (krv se više ne vraća iz dubokih vena u površinske). Vena više nije izbočena i napeta, a s vremenom (4-6 mjeseci) više se i ne primjećuje.

Postupak liječenja laserom

Prije zahvata učinimo ultrazvučni pregled noge s proširenim venama. Na koži označimo tijek vene koju ćemo liječiti, kao i proširenja ogranaka (varikozitete), te uzmemo mjeru za elastičnu čarapu. Nakon toga pripremamo vas za zahvat: kožu cijele noge nakon pranja i dezinfekcije pokrijemo sterilnim oblogama.

Ubodom iglicom s lokalnim anestetikom umrtvimo dio kože kroz koji ćemo u venu uvesti lasersku sondu. Za trajanja zahvata pomoću ultrazvuka kontroliramo položaj laserske sonde, i oko vena ubrizgamo sredstvo protiv bolova (tumescentna anestezija) , te potom učinimo lasersku terapiju. Pojedine manje varice (proširene vene) odstranit ćemo putem malih ubodnih rana na koži koje se nakon zahvata slijepe trakama (steri-strip) ili zašivaju tankim koncem. Po završetku postupka nogu ćemo zamotati i navući kompresijsku nogavicu po mjeri, nakon čaga slobodno ustajete i hodate.

Koji se nuzučinci mogu pojaviti?

- Modrice na koži, manje otekline i osjećaj trnjenja ili bockanja u unutarnjoj strani bedra. Lakši bolovi uobičajena su pojava i unutar nekoliko dana spontano prestaju.

- Oštećenja arterija u području prepone iznimno su rijetka.

- Moguća su oštećenja kožnih živaca koji prolaze tik uz venu, no to se pri laserskom tretmanu događa znatno rjeđe nego kod klasične operacije vena. Simptom takovog oštećenja je utrnulost na dodir (oslabljen osjet), ili osjećaj peckanja i preosljetljivosti kože. Tegobe su prolazne i događaju se u približno 5 - 10% bolesnika.

- Kod posebne sklonosti ka ožiljnom cijeljenu rana mogu se pojaviti bolne brazgotine (keloidi). Moguća su otvrdnuća u potkožnom tkivu (čvorići), koji većinom spontano nestaju.

- Smetnje cijeljenja, infekcije, stvaranje podljeva, tromboza i posljedično tome začepljenje žila (embolija) izuzetno su rijetke komplikacije.

Većina neželjenih pojava prolaznog je značaja. Oteklina i bolnost unutarnje strane stegna posljedice su toplotnog oštećenja tkiva laserom, i valja napomenuti da se javljaju tek 3 - 5 dana nakon terapijskog postupka.

No, sve te tegobe nestaju unutar nekoliko dana. Nekoliko tjedana u potkožju stegna bit će moguće napipati bolno otvrdnuće uz osjećaj zatezanja kod hodanja. To je otvrdnuće zatvorena velika vena safena koja će se s vremenom pretvoriti u vezivo i nestati.

Kakav se uspjeh liječenja može očekivati?

Nakon operacije većina će vaših tegoba (teške noge, grčevi, oticanja, bolovi) prestati. Vaše noge opet će biti lake i izgledati ljepše. Moguće preostale metličaste i mrežaste vene u skladu s vašim željama uklonit ćemo sklerozacijom.

Da li je rezultat liječenja trajan?

To ne možemo jamčiti s potpunom sigurnošću, jer se ovaj način liječenja primjenjuje tek nekoliko godina. Uspjeh laserskog liječenja je temeljem dosadašnjih podataka jednak onome kod operacijskog liječenja, ali je laserski tretman minimalno invazivan i ne zahtijeva ležanje u bolnici. Godišnja stopa recidiva je oko 5 % i zahtijeva dodatno liječenje.

Laserska operacija vena

Laserska operacija vena
Laserska operacija vena
Laserska operacija vena

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više