Krvava stolica

Krvarenje u probavnom sustavu ili gastrointestinalno krvarenje simptom je niza bolesti, a ne bolest sama po sebi.
Datum objave: Petak, 18. rujna 2009.
Krvava stolica

Krvarenje u probavnom sustavu ili gastrointestinalno krvarenje simptom je niza bolesti, a ne bolest sama po sebi. Može biti posljedica niza različitih poremećaja, od kojih su neki po život opasni.

Kako se ne bi previdjela takva stanja, liječnici često kažu kako se svako krvarenje iz probavnog sustava smatra posljedicom karcinoma dok se ne dokaže suprotno. Većina krvarenja u probavnom sustavu nastaje zbog blažih stanja koja se mogu liječiti i kontrolirati, primjerice čirevi i hemoroidi. Uzrok krvarenja ne mora biti opasan, ali je potrebno otkriti izvor.

Probavno (gastrointestinalno) krvarenje može se pojaviti bilo gdje od usta do anusa. Krv u probavnom sustavu može dolaziti iz bilo kojeg od ovih organa; iz malog ograničenog područja (čir) ili velike površine crijeva (upala debelog crijeva). Krvarenje se ponekad ne primijeti jer je količina krvi mala i takvo se krvarenje naziva skriveno ili okultno krvarenje. Dobra je vijest da se čak i male količine krvi mogu otkriti testovima stolice.

Izvor: medicina.hr

Krvava stolica

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više