Krv iz nosa - uzroci i liječenje

Krvarenje iz nosa najčešće je bezazlena pojava, ali može se javiti u obliku tvrdokornih krvarenja koja ugrožavaju život, piše medicina.hr.
Datum objave: Ponedjeljak, 11. svibnja 2009.
Preuzeto: MojPortal.hr/Medicina.hr | Slika: arhiva
Krv iz nosa

Krvarenje iz nosa najčešće je bezazlena pojava, ali može se javiti u obliku tvrdokornih krvarenja koja ugrožavaju život, piše medicina.hr. Krvarenje iz nosa može biti kapilarno ili arterijsko koje je najčešće uzrokovano rupturom krvne žile. Lokalni uzroci: 1.Spontano, habitualno krvarenje, čini oko 90% svih slučajeva2.Traumatska krvarenja iz nosa 3.Krvareći polip septuma 4.Ozljeda sluznice stranim tijelom 5.Zloćudni tumori nosne šupljine i paranazalnih sinusa.Opći uzroci: 1.Infekcija gornjih dišnih putova2.Kardiovaskularne bolesti (npr. hipertenzija, ateroskleroza)3.Hemoragična dijateza. Liječenje: 1.Prva pomoć-bolesnika umiriti i postaviti ga u sjedeći položaj s glavom nagnutom naprijed. Snažno stisnuti nosna krila neprekidno desetak minuta i postaviti hladne obloge na zatiljak.2.Lokalni zahvati se mogu provesti u obliku kauterizacije ili tamponade nosne šupljine.

Krv iz nosa

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više