Komune u Hrvatskoj

Sukladno Nacionalnoj strategiji za suzbijanje zlouporabe droga utvrđeno je da se u 28 kuća za stacionarni boravak provode programi sljedećih terapijskih zajednica, komuna, centara: Reto centar, Susret, Cenacolo, Remar, Savez, Izazov mladeži, Narconon Adriatic, Pet + život bez ovisnosti, Kuća na pola puta, Zajednica Pape Ivana XXIII.
Datum objave: Četvrtak, 11. ožujka 2010.
Preuzeto: medicina.hr
Komune u Hrvatskoj

Komune u Hrvatskoj

Komune u Hrvatskoj

Sukladno Nacionalnoj strategiji za suzbijanje zlouporabe droga koja definira provedbu programa rehabilitacije i resocijalizacije liječenih ovisnika u terapijskim zajednicama, komunama i centrima za rehabilitaciju, Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga zatražio je od navedenih pojedinačna izvješća o aktivnostima i programima koje provode na području Hrvatske.

Utvrđeno je da se u 28 kuća za stacionarni boravak provode programi sljedećih terapijskih zajednica, komuna, centara: Reto centar, Susret, Cenacolo, Remar, Savez, Izazov mladeži, Narconon Adriatic, Pet + život bez ovisnosti, Kuća na pola puta, Zajednica Pape Ivana XXIII.

U njihovim programima skrbi o liječenim ovisnicima na prostoru Hrvatske nalazi se 673 osobe koje su državljani Republike Hrvatske.

Prikupljanje podataka o tretmanu ovisnika u nevladinom sustavu započelo je u 2002., a prema informacijama nevladinog sektora, broju osoba u njihovom tretmanu, ali i osoba koje su uključene u programe iz osobnih razloga uvjetovanih stigmatizacijom od društva, a žele ostati anonimne.

Programi terapijskih zajednica i komuna su raznovrsni, no ipak je za konstatirati kako je veći dio terapijskih zajednica i komuna vjerskog karaktera, odnosno tretman se temelji na osnaženju intenzivnijeg življenja vjere uz okupacijsko-radnu terapiju. U ovim programima uz vjerske osobe programe najčešće koordiniraju uspješno rehabilitirani ovisnici, dok je stručno osoblje manje zastupljeno.

Kriteriji ulaska u terapijsku zajednicu odnosno komunu su različiti, od mogućnosti direktnog uključenja u program komuna Reto centar i Remar, do obveznih kolokvija u terapijskoj zajednici Cenacolo, Savez ili Domu za ovisnike zajednice Susret.

Predviđeno vrijeme trajanja programa rehabilitacije i resocijalizacije liječenih ovisnika je 2-3 godine. Ulasci kao i napuštanje terapijskih zajednica i komuna je određeno slobodnom voljom rehabilitanta.Programi rehabilitacije i resocijalizacije temelje se na promjeni životnih navika, osnaženju socijalnih vještina u sučeljavanju sa životnim poteškoćama i problemima, te iznalaženju rješenja.

Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga započeo je aktivnosti unapređenja suradnje s terapijskim zajednicama i komunama u cilju kvalitetnije i sveobuhvatnije provedbe sufinanciranih programa.

Resocijalizaciju osoba liječenih od ovisnosti potrebno je započeti provoditi i u državnim ustanovama u nadležnosti Ministarstva rada i socijalne skrbi. U tom cilju Ministarstvo je izradilo idejni projekt za ustanovu za prihvat, smještaj i rehabilitaciju ovisnika na području Primorsko-goranske županije.

Grad Rijeka izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju potrebnih objekata, čime su stvoreni uvjeti za pripremne radnje gradnje objekta za državnu komunu. Nakon izdavanja građevinske dozvole počet će gradnja smještajnih kapaciteta za prvu skupinu korisnika.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi sufinancira ustanovu za skrb i resocijalizaciju ovisnika gdje program rehabilitacije i resocijalizacije provodi zajednica Susret te je u tu svrhu sklopljen ugovor za skrb 82 osobe i dvoje djece. Program resocijalizacije provodi se u tri kuće s ukupno 115 osoba u tretmanu. S radom je počela i četvrta kuća u kojoj stacionarno borave ženske osobe. Smještajni kapacitet ove kuće je 27 kreveta.

Komune u Hrvatskoj

Komune u Hrvatskoj
Komune u Hrvatskoj
Komune u Hrvatskoj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više