Kašnjenje menstruacije

Mjesečnica, odn. menstruacija (lat. menarhe) naziv je za krvarenje iz maternice, koje započinje najčešće između 12. i 14. godine. Mestruacija simbolizira početak plodnosti i početak novog razdoblja u životu žene.
Datum objave: Ponedjeljak, 01. veljače 2010.
Preuzeto: Gorila vijesti
Kašnjenje menstruacije

Kašnjenje menstruacije

Kašnjenje menstruacije

Mjesečnica, odn. menstruacija (lat. menarhe) naziv je za krvarenje iz maternice, koje započinje najčešće između 12. i 14. godine. Mestruacija simbolizira početak plodnosti i početak novog razdoblja u životu žene. Menstruacija traje 3-7 dana, a krvarenje je prvih par dana u pravilu intenzivnije, pa kasnije jenjava. Kod djevojčica prve su mentruacije uglavnom neredovite, ponekad oskudne, ponekad obilate - no sve je to normalno.

Svako kašnjenje menstruacije nužno ne znači da se radi o trudnoći, pogotovo ako ciklusi i inače nisu redoviti. Kod mlade, seksualno aktivne žene, ukoliko menstruacija kasni, trudnoća je doista prvo na što treba pomisliti i isključiti je.

Prvo što možete učiniti i sami je da napravite jedan od kućnih testova na trudnoću (kupuju se slobodno u ljekarni) iz prvog jutarnjeg urina. Današnji testovi su dosta pouzdani i reagiraju ako menstruacija kasni već i 1 dan. Za veću sigurnost treba napraviti test iz prvog urina (koncentracija hormona koji je prisutan u trudnoći je tada najveća).

Ukoliko je test pozitivan tada se vrlo vjerojatno radi o trudnoći. Ukoliko je rezultat negativan tada se o trudnoći vjerojatno ne radi već postoji poremećaj menstruacijskog ciklusa odnosno izostala je ovulacija u prethodnom menstruacijskom ciklusu.

Kao posljedica izostanka ovulacije menstruacija može ili uraniti ili zakasniti. Treba obaviti ginekološki pregled i UZV pregled, te ukoliko se to potvrdi ordiniraju se hormonske tablete za regulaciju ciklusa tijekom obično 5 dana. Nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta uslijedi krvarenje poput menstruacije.

Kašnjenje menstruacije

Kašnjenje menstruacije
Kašnjenje menstruacije
Kašnjenje menstruacije

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više