Kako zatrudniti

Jedna studija pokazala je da je vjerojatnost da zatrudnite u prvom mjesecu "pokušavanja" oko 25% ...
Datum objave: Četvrtak, 25. veljače 2010.
Preuzeto: goarticles.com
Kako zatrudniti

Kako zatrudniti

Kako zatrudniti

Dakle želite zatrudniti? Vjerojatno se pitate zašto toliko dugo to pokušavate, a još niste trudni.

Prije svega pogledajmo koji su izgledi da zatrudnite ovisno o tome koliko dugo to već pokušavate.

Jedna studija pokazala je da je vjerojatnost da zatrudnite u prvom mjesecu "pokušavanja" oko 25%. Oko 60% onih koji rade na tome zatrudnjet će tijekom prvih 6 mjeseci "pokušavanja", 75% u roku 9 mjeseci, a 80% u roku 1 godine. Oko 90% parova uspjet će u tome da žena zatrudni u roku 18 mjeseci.

Koji su čimbenici koji mogu utjecati na vašu plodnost i plodnost vašeg partnera? Ili, što vas može spriječiti da zatrudnite.

Ovo je 10 faktora koji ometaju da zatrudnite i održavate kvalitetnu trudnoću, a uz njih navedeni su neki savjeti koji bi vam trebali pomoći da zatrudnite.

1. PUŠENJE. Vjerojatno ste milijun puta već čuli koliko pušenje šteti, a i u ovom slučaju to je istina. Ukoliko žena puši, 60% je veća vjerojatnost da bude neplodna od one koja ne puši. Isto tako pušenje kod muškarca oštecuje i degradira spermije. Cigareta ima oko 2,000 kemijskih sastojaka i niti jedna ne koristi vašem zdravlju, a kamoli razvoju djeteta. Uzimajući u obzir ove činjenice možete sami zaključiti koliko vam pušenje može otežati da zatrudnite ukoliko i vi i partner pušite.

2. ALKOHOL I DROGA. Korištenje alkohola i droga ometa prije svega hormonsku ravnotežu. Zdravi hormonski sustav temelj je reproduktivog sustava. Ukoliko se alkoholom i drogama negativno utječe na hormonski ali i na kardio-vaskularni i druge vitalne sustave tijela jasno je koliko to može umanjivati vaše šanse da zatrudnite.

3. UNOS KOFEINA. Istraživanja su pokazala da unos kofeina u većim količinama može negativno djelovati na reproduktivnu sposobnost partnera. Neki smatraju da i manje količine u kombinaciji s alkoholom ili drogama smanjuju mogućnost trudnoće.

4. HRANA. Kvalitetna ishrana vrlo je važan faktor u održavanju zdravlja uopće. Postoje mnoge tehnike i savjeti za postizanje rezultata u bilo kojem području djelovanja čovjeka, međutim kvalitetna ishrana mnogo je važnija od svih ostalih tehnika. Kvalitetna ishrana podrazumijeva raznoliku hranu u dovoljnim količinama na dnevnoj osnovi. Budući da trudnoća zahtijeva sveobuhvatno zdravlje raznih organa, pravilna ishrana znači vitalnost i znatno povećava mogućnost trudnoće.

5. TJELESNA AKTIVNOST. Šetanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje - jednom riječju - kretanje. Da bi organizam bio zdrav nužno je kretati se. Tijelo postoji da bi se kretalo i današnji način života koji nameće dugotrajno sjedenje tijekom dana slabi funkcije organizma pa tako i onu reproduktivnu. Oko 30 minuta vježbanja dnevno, tri puta tjedno predstavlja minimum.

6. PREKOMJERNA TEŽINA. U uskoj vezi sa prethodnom točkom prekomjerna težina otezava rad svih organa i iscrpljuje organizam. Zasigurno umanjuje vitalnost i ukupnu sposobnost organizma da zatrudni i održava trudnoću stabilnom.

7. Žene starije od 35 godina imaju jajasca manje vitalna od žene u dvadesetoj godini. Iako sama vitalnost i plodnost u vezi s godinama u dobroj mjeri ovisi i o genetskom naslijeđu, definitivno se može reći da su godine bitne kad se radi o trudnoći. To znači da što su partneri stariji, a pogotovo kada se radi o ženi, potrebno je zdravije živjeti i napornije se truditi da bi se postigla kvalitetna trudnoća.

8. STRES. Ako se dnevno nervirate ili ste dnevno pod velikim pritiskom i očekivanjima to će, budite sigurni, dovesti do autodestrukcije i narušavanja zdravlja. Stres je jedan od velikih uzročnika neplodnosti. Morate pronaći način kako izbjeći nerviranje u svakodnevnom životu. Postoje mnoge knjige i studije o tome.

9. VRIJEME SPOLNIH ODNOSA. Da bi se utvrdilo koje je vrijeme spolnog odnosa najkorisnije potrebno je pratiti ovulacijski ciklus u žene. One obično vrlo dobro poznaju svoje tijelo i ciklus. Najveće šanse za zatrudniti su od 10-15 dana nakon menstruacije.

10. Ponekad postoje čisto zdravstvene prepreke kao što su policistični jajnici u žena ili slaba mobilnost spermija u muškarca. U takvim slučajevima potrebna je medicinska intervencija.

11. NEKOMPATIBILNOST PARTNERA. Iako osporavana, ova teorija drži da neke osobe jednostavno nisu reproduktivno kompatibilne. Tako određena zdrava žena sa odredjenim zdravim muškarcem neće moći zatrudniti ili će to biti vrlo teško, međutim kada se združe sa nekim drugim parnerom to vrlo lako uspijevaju. Očigledno postoji i neka prirodna kompatibilnost koja donosi rezultate sama po sebi.

U gore navedenim točkama opisani su najčešći razlozi zbog kojih je otežana mogućnost trudnoće. Iako ljudi uvijek misle da su sve već culi i da sve znaju, bit svega je da se ti razlozi i uvažavaju i da se u skladu s tim činjenicama doista i živi.

Kako zatrudniti

Kako zatrudniti
Kako zatrudniti
Kako zatrudniti

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više