Huntingtonova bolest

Djeci oboljelih prijeti 50-postotni rizik od oboljenja. Već u srednjoj životnoj dobi počinju povremeni trzaji i grčevi te postepeno gube moždane stanice...
Datum objave: Četvrtak, 10. lipnja 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Huntingtonova bolest
Huntingtonova bolest

Huntingtonova bolest

Nasljedne bolesti

POČEO SE JAKO čudno ponašati, stalno je zatvarao prozore, želio je biti sam, postao je agresivan kada bi netko od rodbine ili prijatelja došao u goste, uvijek je zatvarao rolete da bi bio u mraku, počeo je nakon nekoliko godina opet pušiti...

 Jednom sam se probudio za školu i vidim postavljen stol, tri čaše... Kada sam ga pitao zašto ga je postavio, počeo je govoriti da mu dolaze prijatelji iz vojske, a jedan od tih prijatelja za vrijeme rata umro mu je na rukama pa ga je to godinama proganjalo.

On je sjeo za stol kao da su došli i pričao, a nikoga nije bilo... Nije to bilo ugodno gledati. Doktori su prije konačne dijagnoze stalno mijenjali mišljenja. Da majka nije bila uporna, tko zna što bi bilo od svega. Prošlo je oko četiri godine otkako se saznalo da otac boluje od Huntingtonove bolesti - priča njegov 19-godišnji sin. Zna da ga možda čeka isto kao i njegova oca. A možda i njegovu godinu dana mlađu sestru. Simptomi bolesti obično se ne pojave prije 35. godine. Do tada ima vremena. Ne želi još znati.

Huntingtonova je bolest nasljedna. Djeci oboljelih prijeti 50-postotni rizik od oboljenja. Već u srednjoj životnoj dobi počinju povremeni trzaji i grčevi te postepeno gube moždane stanice. Nenormalni pokreti postaju sve očitiji, bolesnici postaju razdražljivi i pretjerano osjetljivi, izgube zanimanje za svoje uobičajene aktivnosti, kasnije često zapadaju u faze neodgovornog ponašanja, skloni su promiskuitetu, besciljnom lutanju te gube pamćenje i sposobnost racionalnog razmišljanja.

U uznapredovaloj fazi bolesti, koja se pojavljuje u od pet do 10 slučajeva na 100.000 stanovnika, gotovo sve funkcije postanu oštećene te bolesnici umiru od 13 do 15 godina nakon što su se pojavili prvi simptomi. Iako lijekovi mogu olakšati simptome i obuzdati ponašanje, Huntingtonova bolest ne može se izliječiti.

Huntingtonova bolest
Huntingtonova bolest
Huntingtonova bolest

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više