Hemoglobin u krvi

Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sustava.
Datum objave: Petak, 06. studenog 2009.
Slika: Hemoglobin u krvi
Hemoglobin u krvi

Hemoglobin u krvi

Hemoglobin u krvi

Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sustava.

Uzrok krvarenja ne mora biti direktno vezan uz promjene u bubrezima i mokraćnom sustavu. Primjer su poremećaji koagulacije krvi i zgrušavanja.

Drugi uzrok krvarenja, i svakako jedan od najčešćih jesu promjene i bolesti bubrega. To mogu biti bolesti glomerula (mikroskopski segmenti bubrega u kojima se filtrira krv) kao što je slučaj kod akutnog, perzistentnog ili kroničnog glomerulonefritisa, fokalnog glomerulonefritisa i ostalih bolesti koji napadaju strukturu i integritet glomerula.

>>Makrohematurija, Mikrohematurija (eritrociturija)

Krvarenja iz bubrega ne moraju biti glomerularnog porijekla. To je slučaj kod policistične bolesti bubrega, kamenaca, pijelonefritisa, TBC bubrega, traume, karcinoma bubrega itd.

Osim krvarenja iz bubrega postoji i krvarenje iz donjeg dijela mokraćnog trakta. To je slučaj kod upale mjehura, uretre, prostate, karcinoma papiloma, stranih tijela, parazita itd.

Pročitajte još...

>>Zlatni stafilokok

Zlatni stafilokok je bakterija uzrokuje kožne infekcije, primjerice potkožne čireve, no i opasnije bolesti poput upale pluća ili stafilokokne sepse.

>>Menstruacija nakon poroda

Do izostanka menstruacije nakon poroda dolazi zbog kontinuiranog lučenja hormona prolaktina. On inhibira (koči) lučenje gonadotropnih hormona hipofize s posljedičnim izostankom lučenja steroidnih hormona jajnika (estradiola i progesterona)

>>Ešerihija coli

Ešerihija coli (Escherichia coli) je jedna od bakterija koja se nalazi u tijelu čovjeka. Potencijalno može biti opasna, osobito ako se zatekne van debelog crijeva gdje se normalno nalazi

Hemoglobin u krvi

Hemoglobin u krvi
Hemoglobin u krvi
Hemoglobin u krvi

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više