Cervikalna sluz

Tijekom svakog mjeseca, sluz koju izlučuje vagina i cerviks se mijenja zbog promjene razina hormona estrogena i progesterona. Ovim mjerenjem možete utvrditi kako blizu ili daleko vam je ovulacija
Datum objave: Četvrtak, 26. studenog 2009.
Preuzeto: zena.hr | Slika: Cervikalna sluz
Cervikalna sluz

Cervikalna sluz

Cervikalna sluz

Tijekom svakog mjeseca, sluz koju izlučuje vagina i cerviks se mijenja zbog promjene razina hormona estrogena i progesterona. Ovim mjerenjem možete utvrditi kako blizu ili daleko vam je ovulacija.Nakon što vam prestane mjesečnica, obično ćete imati nekoliko “suhih” dana. U prvom tjednu možete primjetiti kako vaša cervikalna sekrecija postaje ljepljiva. Nekoliko dana prije ovulacije sluz postaje prozirna, vodenasta i žućkasta. Na dan ovulacije postaje gušća, vlažna i rastezljiva (poput bjelanca) te možete imati osjećaj vlažnosti u vagini. Dan nakon ovulacije imate manje sluzi, koja postaje gušća i ljepljiva.

>>Simptomi upale jajnika

Kako pratiti promjene sekrecije?

Iako je test jednostavan, bitno je da vježbate i bilježite sve promjene. Promatrajući promjene cervikalne sluzi, tražite promjene u konzistentnosti, količini i boji.Svako jutro (kad odete na zahod) provjerite sluz u vagini. Iako se promjene mogu promatrati i eksterno, dok se brišete bijelim toaletnim papirom, bolje ćete provjeriti cervikalnu sluz tako da jedan ili dva prsta gurnete u vaginu. Za provjeru ovulacije stisnite sluz između kažiprsta i palca i polako razdvojite prste. Ako se sluz razvuče u nit, vjerojatno ovulirate. Druga neplodna faza počinje četiri dana nakon vrhunca izlučivanja sluzi (ovulacije).Ono na što osobito trebate obratiti pozornost kod praćenja cervikalne sekrecije je:- Je li vam vagina suha, vlažna ili vrlo vlažna?- Ostaje li sluz na vašim prstima ili na toaletnom papiru?- Je li vaša cervikalna sluz rastezljiva i skliska, kremasta ili je ljepljiva?- Je li vam sluz prozirna, bijela ili gotovo da i ne postoji?- Možete li rastegnuti sluz između dva prsta? (ako možete, sluz vam pokazuje da ste vrlo plodni!)

Nedostaci i ograničenja

Teško je utvrditi promjene na sluzi ako ste nedavno imali seksualne odnose. Zbog prisutnosti sjemene tekućine sluz će izgledati drugačije. Imajte na umu da seksualno uzbuđenje, korištenje lubrikanata ili spermicida, korištenje antihistamina ili dekongestanata, te vaginalna infekcija također mogu utjecati na vašu cervikalnu sekreciju.Mjerenje sluzi nije pouzdan oblik utvrđivanja plodnosti, zato se ne oslanjajte na to želite li izbjeći trudnoću. Više će pomoći ženama koje žele zatrudnjeti, da prepoznaju fazu plodnosti i ovulaciju.

Cervikalna sluz

Pročitajte još i o:

>>Simptomi, uzroci, dijagnoza
>>Menstruacija nakon poroda
>>Vantjelesna oplodnja
>>Osip kod beba
Cervikalna sluz
Cervikalna sluz
Cervikalna sluz

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više