CANDIDA BAKTERIJA, Bakterije u vagini

Vrlo raširen uzročnik vaginitisa je Candida. Njezine nevidljive spore, raspršene u okolišu, u vagini pronalaze idealan ambijent za razmnožavanje....
Datum objave: Petak, 24. rujna 2010.
Preuzeto: vita.revije.hr | Slika: CANDIDA BAKTERIJA, Bakterije u vagini
CANDIDA BAKTERIJA,  Bakterije u vagini

VEĆ STE neko vrijeme u vezi i odjednom ste "zaradili" infekciju u genitalnom području, piše vita.revije.hr.

Nemoguće! Pa gdje ste je mogli "pokupiti"? Naravno, sumnja pada na partnera. Ipak, ponekad je on oslobođen svake krivnje jer načina kojima se zaraza može prenijeti je mnogo te vaginitisi nisu uvijek posljedica infekcija prenesenih spolnim odnosima. Treba znati razlučiti spolno prenosive bolesti od genitalnih upala druge prirode. Među njima dvije su najraširenije i najčešće dijagnosticirane: Gardnerella i Candida.

Uporna Candida

Vrlo raširen uzročnik vaginitisa je Candida. Njezine nevidljive spore, raspršene u okolišu, u vagini pronalaze idealan ambijent za razmnožavanje. Topao i vlažan ambijent, naime, pospješuje rast i razmnožavanje spora, a uz to je i bogat šećerom (glikogenom koji luče stanice vaginalne sluznice) kojim se ove gljivice hrane. Ako žena boluje od dijabetesa ili ima blagi poremećaj metabolizma šećera, situacija je još pogodnija za širenje Candide u intimnom području. Candidu nije teško prepoznati: javljaju se obilan i gust iscjedak bjelkaste boje (posebno uoči menstrualnog ciklusa), upala, edem sluznice, peckanje i svrbež. Izvora zaraze je mnogo: od fitness dvorana i bazena do tuševa, svlačionica, sauna, ručnika, posuđene odjeće pa čak i sjedala u taksijima, vlakovima ili čekaonicama ambulanti.

Liječenje i higijena

Liječenje se sastoji u nanošenju vaginalnih krema ili upotrebi vaginaleta na bazi antimikotika, poput imidazola i njegovih derivata, pet do sedam dana uzastopno. No vrlo je važno terapiju ponoviti nakon dva tjedna jer se Candidu može uništiti samo tijekom razdoblja rasta spora, kad su osjetljive na aktivne principe (ako su "zrele", ne upijaju lijek). Dakle, samo s dva, ponekad i tri ciklusa terapije, prema uputi ginekologa (koji će procijeniti treba li liječiti i partnera), može se sa sigurnošću "naciljati" gljivicu u pravom trenutku te spriječiti rizik od recidiva, koji je vrlo visok. Pranjem rublja i posteljine na 90 Celzijevih stupnjeva i upotrebom dezinfekcijskih deterdženata, postižete samo polagano "kuhanje" gljivica, no to ih ne ubija jer preživljavaju i na vrlo visokim temperaturama. Ono što je puno važnije jest stalno pridržavanje općih pravila održavanja higijene i malo zdravog razuma (nema smisla, recimo, temeljito oprati gaćice ako ćete obući neoprane traperice): s vremenom će se gljivice prisutne u kućnom ambijentu prorijediti i nestati.

CANDIDA BAKTERIJA,  Bakterije u vagini

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više