Bolovi u peti

Bol u peti nastaje zbog natezanja plantarne fascije pri spuštenim stopalima i prevelikog opterećenja zbog podražajne upale
Datum objave: Utorak, 01. lipnja 2010.
Preuzeto: poliklinikazdravlje.com
Bolovi u peti

Bolovi u peti

Bol u donjem, prednjem dijelu petne kosti često je uzrokovana plantarnim fascitisom sa ili bez "trna u peti" odnosno stručno - kalkar kalkaneusa. Nastaje zbog natezanja plantarne fascije pri spuštenim stopalima i prevelikog opterećenja zbog podražajne upale.

Otprilike 20% osoba ima kalkar kalkanei, ali bez ikakvih tegoba. Ovakove promjene često se javljaju kod ljudi koji većinu radnog vremena stoje ili hodaju.
Promjene su učestalije kod žena. Karakteristična je bol koja se javlja pri prvim koracima nakon jutarnjeg ustajanja.

Kasnije tijekom dana se bol smanji da bi se ponovo javila nakon dužeg stajanja, hodanja ili trčanja. Na profilnoj rentgenskoj snimci pete često se vidi koštano izbočenje u obliku kljuna na hvatištu plantarne fascije.

Liječenje je većinom konzervativno, potrebno je učiniti ortopedski uložak sa otvorom i spužvom na peti, provodi se fizikalna terapija-ultrazvukom i laserom te vježbama istezanja. S relativno dobrim uspjehom daje se lokalna infiltracija anestetika sa kortikosteroidom u bolno područje. Vrlo rijetko potreban je kirurški zahvat.

Bolovi u peti

Bolovi u peti
Bolovi u peti
Bolovi u peti

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više