Bolesti jezika

Zdrav jezik trebao bi biti tople, ružičaste boje. Ako je čitav jezik ili neki njegovi dijelovi prekirven bijelim mrljama, to može upozoravati na infekciju.
Datum objave: Srijeda, 09. rujna 2009.
Preuzeto: 24sata.hr | Slika: webmd.com
Bolesti jezika

Zdrav jezik trebao bi biti tople, ružičaste boje. Ako je čitav jezik ili neki njegovi dijelovi prekirven bijelim mrljama, to može upozoravati na infekciju. Jedan od čestih uzroka je kandidijaza. Kad se infekcija izliječi, jezik će ponovno poprimiti zdravu nijansu.

Neprirodno blijed i gladak jezik može biti i znak anemije (slabokrvnosti) izazvane manjkom željeza. Kad tijelu nedostaje željeza, opada i broj crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kisik do tkiva, pa i jezika. Normalnu boju vraća kad se željezo nadomjesti, prehranom ili tabletama.

Afte, mali čirevi u ustima, mogu se javiti i na jeziku ili ispod njega. Iako bezopasni, mogu biti vrlo bolni i neugodni. Najčešće se javljaju tijekom prehlada i viroza, jedenja previše citrusnog voća ili ugriza u jezik. Trebale bi proći za desetak dana.

Čišćenje jezika četkicom ili strugalicom vrlo je bitno jer smanjuje broj bakterija u ustima za 50 posto, loš zadah za 75 posto te štiti od nastanka karijesa.

Više pročitajte ovdje .

Bolesti jezika

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Ć

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Y

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više