Samostrel izrada - Kako napraviti samostrel

Samostrel se sastoji od drvenog ili metalnog kundaka, na kojem je, pod pravim kutem, usađen luk
Datum objave: Četvrtak, 21. listopada 2010.
Samostrel izrada - Kako napraviti samostrel

Samostrel izrada - Kako napraviti samostrel

Samostrel se sastoji od drvenog ili metalnog kundaka, na kojem je, pod pravim kutem, usađen luk.

Tetiva luka se nategne i zakači za sustav okidanja, te pri otpuštanju izbacuje strelicu. Luk i strelice izrađuju se od drveta ili metala. Suvremeni samostreli današnjice kojima se održavaju sportska natjecanja vrlo su kvalitetne izrade i mahom su od aluminija, dok su kundak i rukohvat za lijevu ruku drveni.

Vodilica po kojoj klizi strelica kod izbačaja izrađena je od specijalne plastike sa visokim svojstvima kliznosti po normalnom i kišovitom vremenu (kod gađanja na otvorenom).Za zadnji nišan se koristi diopter, a prednji je tunel sa ringom ili točkicom, već prema odluci samog strijelca. Okidači su raznih proizvođača i tipova, a najčešće se koriste okidači sa ubrzivačima-tzv; "šteher, odnosno "šneler" koji imaju dvije noge gdje se sa drugom nogom mehanizam napinje, a sa prvom se vrši okidanje.

Postoje i okidači od proizvođača sportskih pušaka koji su jako precizni i postojani, sa vrlo laganim okidanjem (50-150 grama) ali i jako skupi (200 pa i više eura), a k tome treba dodati i osnovni mehanizam sa držačem tetive.

Lukovi za samostrel su u osnovi od drveta rađeni po vrhunskoj tehnologiji, a obloženi su karbonskim vlaknima koji ga štite od pucanja drveta i daju mu bolja svojstva. Ima ih i od samog karbona, a ponekad se nađe i koji od fiberglasa, ali su ipak rijetki. Tetive se izrađuju od umjetnih vlakana vrlo velike čvrsoće i gotovo bez rastezanja, a to su: fast flight, dacron i slično.

Strelice današnjice su od aluminija i karbona kao i od aluminija obloženog karbonom raznih debljina i to od 4,5 pa do više od 12 milimetara. Sportski samostreli današnjice sa nabrojanim elementima imaju i visoku preciznost, a testiranja su pokazala da je na dužini od 65 metara pogodak strelice unutar 3 centimetra što je za staro povijesno oružje u današnjoj tehnologiji izuzetno precizno. Kako izgleda samostrel fa field i match discipline možete pogledati na naslovnoj stranici ako prođete mišem preko slike samostrela.

Izvor: crossbow-croatia.hr

Samostrel izrada - Kako napraviti samostrel
Samostrel izrada - Kako napraviti samostrel
Samostrel izrada - Kako napraviti samostrel

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

D

G

H

I

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

Z

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više