Kako se igra Sudoku

Frustriraju vas Sudoku križaljke koje nikada ne završite? Ili ste se našli u situaciji kada imate samo jednu praznu kućicu, a broj '6' ste već upisali?
Datum objave: Ponedjeljak, 08. ožujka 2010.
Preuzeto: wikipedia.org/jutarnji.hr
Kako se igra Sudoku

Kako se igra Sudoku

Cilj igre Sudoku je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s time da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta.

Problematika je u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom retku, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3x3 polja. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni.

Sudoku može imati više rješenja, ako je na početku otkriveno malo brojeva. Zato treba paziti da se greška ne načini na početku rješavanja. Jedini način rješavanja sudokua je metoda eliminacije, a tu se koristimo svojstvom da se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom stupcu, retku i bloku. Rješavanje postaje lakše što se veći broj brojeva otkrije.

Otkrivena formula koja rješava svaki Sudoku

Frustriraju vas Sudoku križaljke koje nikada ne završite? Ili ste se našli u situaciji kada imate samo jednu praznu kućicu, a broj '6' ste već upisali? Američki računalni stručnjak James Crook ima rješenje za vas, no ne trljajte odmah ruke, nije sve tako bajno.

Naime, Crook je uspio otkriti formulu upotrebom koje i najteža Sudoku križaljka postaje 'dječja igra'. Iako se Crook ponadao kako će time pomoći milijunima ljudi, upravo su ga oni prozvali 'pametnjakovićem' koji im je oduzeo svaki užitak živcirajućeg mozganja nad praznim kućicama.

Jedan od najglasnijih protivnika Crookove 'čarobne formule', objavljene na internet stranicama Američkog matematičkog društva preko devet stranica, je i ljubitelj Sudokua Colin Dexter, autor kriminalističkih romana od Inspektoru Morseu.

- To je kao da koristite računalni program prilikom rješavanja obične križaljke, oduzima svaku mrvicu zabave. Varanje u nečemu što želite da vas naljuti te da se potrudite - objašnjava Dexter.

Kada je Sudoku 2005. godine postao popularan u svijetu, brojne internet stranice nudile su pomoć u rješavanju. No, Crookov algoritam je prva matematička formula koja dokazano rješava sve probleme Sudokua. To nije mogao napraviti niti Howard Garns, američki arhitekt, koji je 1979. godine izmislio ovu popularnu mozgalicu.

Crookov sistem zahtjeva da igrači u prazne kućice unesu sve moguće preostale brojeve i onda uspoređujući setove brojeva dođu do konačnog rješenja. Taj način rješavanja Sudokua traje oko jednog sata dok se većina križaljki, koje danas možemo naći gotovo svugdje od novina pa do wc papira, može riješiti unutar 20 minuta koristeći samo logiku i intuiciju.

Osim što je kompliciraniji i manje zabavan od 'klasičnog' rješavanja, Crookov algoritam naišao je i na drugu prepreku. Naime, Tom Colloyer iz Coventryja, nedavno je predstavio svoju teoriju koju je nazvao 'pogađanje'.

- Ukoliko napravite dovoljno pogodaka doći ćete do konačnog rješena - zaključio je Colloyer.

Kako se igra Sudoku

Kako se igra Sudoku
Kako se igra Sudoku
Kako se igra Sudoku

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

D

G

H

I

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

Z

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više