Kako voljeti sebe

Kako se razonoditi ili utješiti u doba kad vam veze i brakovi nisu po volji ili na vidiku, i može li se tako pripremiti za kvalitetniji odnos s budućim partneri(ca)ma - pitanje je za svaku životnu dob
Datum objave: Srijeda, 12. svibnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr | Slika: Bruno Konjević/CROPIX
Kako voljeti sebe

Kako voljeti sebe

Upravo je netko postavio snažno pitanje o vezama, da li biste hodali sami sa sobom?” - to je američka glumica Demi Moore napisala na twitteru. Pred tu smo dvojbu stavili nekoliko poznatih žena i muškaraca s hrvatske javne scene.

I sama je Demi Moore, i u privatnom životu i kroz likove koje je glumila, pokazivala širok raspon između tih dviju krajnosti - oslanjanja na samu sebe i udovoljavanja vlastitim potrebama, te prolaženja kroz život u tuđem naručju, na nečijem ramenu za plakanje i prema uputama bližnjih.

Sve nijanse životnih izazova

Među njezinim filmskim ulogama su vojnikinja koja se probija kroz muški svijet američkih oružanih snaga (G.I. Jane), mlada udana žena kojoj bogati playboy ponudi milijun dolara za intimnu noć s njim (Nemoralna ponuda), udovica čiji dotad suzdržani suprug nauči izražavati osjećaje prema njoj tek nakon što pogine (Duh), hirovita šefica koja za napastvovanje optuži sada podređenog bivšeg dečka koji je ostao hladan na njezine zavodničke porive (Razotkrivanje), otpuštena i razvedena žena nabildanih mišića koja sudsku bitku za skrbnička prava financira svlačenjem (Striptiz), protagonistova sestra koja se posvetila obitelji i židovskom vjerskom fanatizmu (Samorazarujući Harry)...

U njezinom stvarnom životu, kad se Demi rodila, majka joj je dala ime Demetria prema kozmetičkom proizvodu koji je tada koristila. Njezini su biološki roditelji u braku izdržali 2 mjeseca, pa je prezime Guynes dobila od očuha, a Moore udajom za prvog supruga, kantautora Freddyja Moorea. I kada je već bila među najplaćenijim hollywoodskim zvijezdama, raspoznavana je na crvenom tepihu i u tračerskim magazinima kao supruga Brucea Willisa i majka njegove djece.

Danas, kada je u braku s 15,5 godina mlađim Ashtonom Kutcherom, to u nekim krugovima i liberalnom u Tinseltownu potiče podsmijeh. Sve to donekle objašnjava i zašto u našoj anketi muškarci lakše prihvaćaju “hodanje sa sobom”, a ženama to budi nelagodu.

S jedne strane, teško možete biti sretni i trajno uspješni u ljubavnoj vezi s drugima - bračnoj ili vanbračnoj, monogamnoj ili svingerskoj - ako niste na miru sa sobom. Ako ne znate prepoznati vlastite želje i potrebe, teško ćete empatijski to ocijeniti za druge, pa i za vlastitog partnera.

Stalna suradnica portala helium.com, Susannah Stucchio, opisuje kako je bez narcisoidnosti uživala izvesti se u najromantičniji restoran, kako je u kinu mogla bez ustupaka nekome drugom odabrati što će pogledati, a s koncerta otići prije kraja ako joj se ne svidi. Našalila se kako sama sebi ima zapanjujuće sličan ukus.

Zgodno ako je privremeno

S druge strane, potreba za bliskošću s drugom osobom prirodna je i zdrava, ma koliko naši psihološki obrambeni mehanizmi to potiskivali, i ne svodi se samo na društvene konvencije, seksualnost ili fobiju od samoće. O tome lijepo govori Abbina pjesma “Dan prije nego što si došao”, koja opisuje samozavaravanje suvremene otuđenosti, živog pijeska apatije u kojoj nam se čini da je “sve na svome mjestu i u savršenom redu”, a nije. Hodati sam sa sobom zgodan je povremeni hobi, ali ga nipošto ne bi trebalo pretvoriti u trajni životni poziv.

Biste li hodali sami sa sobom?

• Davor Gobac, frontmen Psihomodopopa

Naravno, ipak sam ja čovjek koji je napisao pjesmu ‘Ja volim samo sebe’. Imam vrlo dobro mišljenje o sebi, nemam s tim problema i uvijek ću to javno kazati.

• Ištvan Varga, plesač

Ne, nema šanse. Previše toga znam o sebi i to bi prevagnulo, ne bi baš bila bajka. Kada nekoga ne poznaješ i krene po zlu, onda se to nekako usput rješava, ovako znam kako će se završiti, i bježi!

• Mani Gotovac, teatrologinja i dramaturginja

Ni mrtva ne bih hodala sama sa sobom, ma nikako! Ja sam vam jedno nemoguće stvorenje i to dobro znam.

• Đelo Hadžiselimović, televizijski urednik

Naravno! Da sam ja netko drugi tko sa mnom hoda, mislim da bih napravio odličan odabir. Pa šta mi fali? Ništa.

• Vesna Škare-Ožbolt, političarka

Zašto ne? Prije svega, vjerujem da sam dobra osoba, a i sa mnom nikada nije dosadno, dovoljno sam dinamična.

• Barbara Kolar, televizijska i radio voditeljica

Jedan moj prijatelj koji se bavi duhovnim pitanjima, kaže da čovjek treba tražiti nekoga sebi na sliku i priliku. Pa je to valjda to. No ne znam baš da li bih izdržala u vezi sama sa sobom.

• Davor Bruketa, dizajner

Kategorički ne, jer bi to bilo jako dosadno. To je jedini razlog.

• Neven Ciganović, stilist

Mislim da ne bih ni u ludilu. Imam takav karakter da ne bih odgovarao samom sebi. Jako sam težak pa više volim ljude koji su “easy going” i imaju lakšu narav.

• Leona Paraminski, glumica

Definitivno bih sama sa sobom hodala! Nekako sam zadovoljna sama sa sobom i ja bih samu sebe uzela.

• Igor Mešin, glumac

Nisam o tome nikada razmišljao, ali trpim samoga sebe za sada dosta dobro. Ipak, ne znam baš da li bih se upustio u avanturu sam sa sobom...

• Aleksandar Stanković, televizijski novinar i voditelj

Pored svoje Željke ne bih. Da nema nje, bio bih sa sobom cijeli život.

Kako voljeti sebe

Kako voljeti sebe
Kako voljeti sebe
Kako voljeti sebe

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž