Kako voditi ljubav

Najprikladnije vrijeme za snošaj je prije spavanja, najmanje jedan do dva sata poslije večere, u polumračnoj sobi, poslije kupanja. Najbolje je imati dva do tri snošaja tjedno
Datum objave: Četvrtak, 10. lipnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Kako voditi ljubav

Kako voditi ljubav

Najprikladnije vrijeme za snošaj je prije spavanja, najmanje jedan do dva sata poslije večere, u polumračnoj sobi, poslije kupanja. Najbolje je imati dva do tri snošaja tjedno. Praktični su to savjeti iz priručnika “O spolu, o porođaju i novorođenčetu”, jednog od prvih priručnika izdanih u Hrvatskoj koji je obrađivao i temu seksualnosti.

Napisao ju je ugledni ginekolog Vinogradske bolnice dr. Davor Rogić, a izdana je 1965. godine, u vrijeme u koje se smješta i početak seksualne revolucije u nas.

Bilo je to doba u kojem su tek rijetka domaćinstva imala televizor, erotskih i pornografskih časopisa nije bilo, homoseksualnost je bila kazneno djelo, pobačaj je bio dopušten samo ako ga odobri posebna komisija, masturbacija se smatrala simptomom duševne bolesti, antibebi pilule tek su se počele pojavljivati, a jedina kontracepcija bili su za današnje pojmove izrazito neugodni gumeni RIS prezervativi, koji su se prodavali na komad u apotekama, i - pobačaji na crno.

Polovica oženjenih vara?

Feministički pokreti i termin “ravnopravnost spolova” nisu postojali, a dr. Rogić u svojoj je knjizi upozorio da su ženine najjače karakteristike želja za brakom, želja za majčinstvom i želja da bude domaćica i gazdarica. “Njezin je pogled upravljen prema domu i potomstvu. Ona u tome nalazi ostvarenje svojih mladenačkih ideala, tu nalazi životni smisao. Muškarac je pak stvoren da stvara odluke, da vlada, da postiže uspjehe.”

No, bilo je to vrijeme kad nije bilo ni AIDS-a, antibiotici su uspješno liječili većinu spolnih bolesti; počele su iz inozemstva stizati rock’n’roll ploče i filmovi s hollywoodskim seks-simbolima te ideje o slobodnom seksu i životu kakve su u Americi sazrijevale desetak godina prije.

Svjetska je prekretnica bila 1948. godina, kad je biolog i psiholog Alfred Charles Kinsey u tada izrazito puritanskoj Americi objavio publikaciju “Seksualno ponašanje muškaraca”. Podaci su bili šokantni: 50 posto oženjenih muškaraca vara svoje žene, 92 posto ih masturbira, a 10 ih je posto na skali od 0 do 6, pri čemu je 6 čisto obilježje homoseksualizma, dobilo ocjenu 5! Knjiga je, očekivano, postala bestseler i u deset dana doživjela čak šest izdanja! Prašina se još nije ni slegla, a Kinsey je pet godina nakon toga objavio i drugu publikaciju, “Seksualno ponašanje žena” - 25 posto žena ima izvanbračne izlete, 50 posto ih masturbira!

Glavni Kinseyjev sljedbenik kod nas bio je pokojni dr. Marijan Košiček, koji je već krajem 50-ih diljem Hrvatske razvio mrežu savjetovališta za roditelje i djecu i držao prva predavanja o seksualnosti.

Već sredinom 60-ih djevojke su u savjetovalištu u Hrvatskoj mogle ono što danas više ne mogu: doći bez uputnice, napraviti preglede i besplatno dobiti antibebi pilule.

Bojažljivi Playboy

Početkom 70-ih legaliziran je pobačaj, počeo se izdavati Start, bojažljivo je stizao i Playboy. Domaći su znanstvenici proveli i prvo istraživanje o seksualnosti među tinejdžerima. Provedeno je polutajno, smatralo se skandaloznim, a rezultati su objavljeni tek u najstručnijoj literaturi dostupnoj tek rijetkima.

Jer, pokazali su da je 55 posto mladića i 42 posto djevojaka u posljednjih godinu dana imalo iskustvo petinga, a 56 posto mladića i 18 posto djevojaka iskustvo spolnog odnosa! Najveći broj dječaka prvi je put imao odnos u 15. i 16. godini, a djevojaka u 16. i 17. godini.

Na osnovi istraživanja uveden je u nastavni program spolni odgoj, počeo je rad s učiteljima i, osobito, roditeljima.
U drugoj polovici 70-ih godina stvari su ubrzano krenule naprijed. Dogodila su se dva bitna momenta: začeci feminizma, u čemu su prednjačile Slavenka Drakulić, Vesna Pusić, Vesna Kesić, Biljana Kašić i druge kao opozicija ženi domaćici, a 1977. godine dekriminalizirana je i homoseksualnost. Strana glazba prodire na naše područje, a seksualnost je postala važan element i domaće pop-glazbe. Vrata su se konačno širom otvorila.

Kako voditi ljubav

Kako voditi ljubav
Kako voditi ljubav
Kako voditi ljubav

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više