Kako se radi ajvar - Kako napraviti ajvar

Recept za jednostavnu i brzu pripremu ajvara. Sastojci potrebni za ajvar: 5 kg paprika, 2,5 kg plavih patlidžana, 7,5 dcl ulja, 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona), 0,5 l alkoholnog octa...




Datum objave: Utorak, 14. prosinca 2010.
Preuzeto: jajce-grad-muzej.com
Kako se radi ajvar - Kako napraviti ajvar

Kako se radi ajvar - Kako napraviti ajvar

Recept za jednostavnu i brzu pripremu ajvara.

Sastojci potrebni za ajvar:

5 kg paprika
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog octa
2,5 l vode
3 žlice  soli
3 žlice šećera
žlica papra u zrnu

Oprati patlidžane i paprike. Paprike očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice.

U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavri stavljati paprike izrezane na kockice i patlidžan da provri. Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patlidžana će ohladiti kipuću vodu, a kad ponovno zavri, nakon 2-3 minute izvaditi patlidžane i papriku, te ih staviti na stranu da se ohlade. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patlidžani ne prokuhaju.

Sa mikserom ili multipraktikom samljeti ohlađene paprike, patlidžane i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano miješanje. Može se staviti u pećnicu na 180°C, gdje se peče tri i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pećnice i dobro promiješati.

Uliti u vruće staklenke i ostaviti u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se ohladi na vrh ajvara uliti malo ulja, povezati i staviti na hladno i mračno mjesto.

Kako se radi ajvar - Kako napraviti ajvar
Kako se radi ajvar - Kako napraviti ajvar
Kako se radi ajvar - Kako napraviti ajvar

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

F

G

H

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž