Kako napraviti palačinke - Recept za palačinke

Tijesto za palačinke možete napraviti samo s vodom ili samo s mlijekom, ali najbolje tijesto za palačinke ćete dobiti ako stavite pola mineralne vode i pola mlijeka koje bi trebalo biti toplo




Datum objave: Utorak, 28. rujna 2010.
Preuzeto: slobodnadalmacija.hr
KAKO NAPRAVITI PALAČINKE - Recept za palačinke

Kako napraviti palačinke - Recept za palačinke

Brašno, voda ili mlijeko te jaja. Tijesto za palačinke možete napraviti samo s vodom ili samo s mlijekom, ali najbolje tijesto za palačinke ćete dobiti ako stavite pola mineralne vode i pola mlijeka koje bi trebalo biti toplo.

Gotovo tijesto ostavite da odstoji do 25 - 35 minuta, jer će one tako najbolje uspjeti, tj. masa će postati veća i kompatibilnija. U tijesto možete dodati i čašu piva ili snijeg od bjelanca kako bi bile rastresitije. Za dobru palačinku potrebno je dvije minute u tavi.

Znači minuta po strani. Važno je da tijesto bude gusto i da ga miješate - mutite dok ne postane glatko, bez grudica, a potom dodajte još mlijeka, pa malo mineralne vode, a kad ste završili dodajte oko 1 dl ulja i dobro promiješajte. Iako se smatra da je u tijesto najbolje staviti cijelo jaje, pravi “palačinka majstori” preporučuju da se žumanjak stavi odmah u tijesto, a bjelanjak se odvoji u posebnu posudu i doda na kraju kao snijeg.

Preporuča se staviti i malo praška za pecivo, ali samo malo... U to osnovno tijesto može se dodavati puno toga kako bi obogatili ukus, ali se, za razliku od nadjeva i preljeva palačinki, ne preporuča previše eksperimentiranja s tijestom.

Vjerojatno se pitate koji su omjeri sastojaka za tijesto. Primjerice, za osnovno tijesto za palačinke za četiri osobe potrebno vam je 200 - 220 grama brašna, dva jaja, jedna žlica ulja, dva dcl mlijeka i jedan dcl mineralne vode.

Nakon tijesta dolazi nadjev. Postoji tisuće recepata za nadjeve za palačinke, kao i za preljev palačinka. Palačinke možemo puniti naravno marmeladom, sirom, ribom, piletinom, svim vrstama mesa, voća, povrća...

Najpopularniji nadjev za palačinke je onaj od oraha. Za nadjev uz mljevene orahe vam je potrebno malo ruma, šećer, maslac, suho grožđe, a za preljev vam je potrebna čokolada u prahu, kakao, šećer, tri žumanca, mlijeko i malo ruma...

Orahe prelijte vrelim mlijekom, umiješajte šećer, rastopljeni maslac, suho grožđe i rum. Namažite na palačinke i savijte ih u trokut. Sastojke za preljev lagano prokuhajte dok se smjesa ne zgusne, pa zalijte palačinke.

Ako se želite upustiti u avanturu s palačinkama sami smislite s čime bi ih mogli napuniti, a ako nemate ideja povirite u bezbroj kuharica koje imaju golem broj načina kako napuniti dobru palačinku. No, ne zaboravite za dobru palačinku najvažnije je tijesto, a onda tek dolazi nadjev...

KAKO NAPRAVITI PALAČINKE - Recept za palačinke

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

F

G

H

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž