Glavni grad Holandije

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske sa 751,757 stanovnika.
Datum objave: Srijeda, 05. svibnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Glavni grad Holandije

Glavni grad Holandije

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske sa 751,757 stanovnika. Smješten je na ušću rijeke Amstel u IJsselmeer. Stariji dijelovi grada ispresjecani su kanalima (nizozemski gracht), na kojima su brojne stare građanske kuće. Ima oko 160 kanala koji dijele grad na oko 90 otočića.

Po tome se uz njega često veže naziv "Venecija Zapadne Europe". Središte grada je trg Dam (niz. brana), na kojem je klasicistička kraljevska palača iz 17. stoljeća. (inače druga rezidencija kraljevske obitelji), reformistička Nieuwe Kerk iz 15. stoljeća i trgovačka ulica Kalverstraat. U istočnom dijelu grada nalazi se nekadašnja židovska četvrt s Rembrandtovom kućom (danas muzej).

Amsterdam je pun muzeja i galerija, poput Državnog muzeja (Rijksmuseum) s najvećom zbirkom nizozemske umjetnosti, Gradskog muzeja, van Goghova muzeja, Tropskog muzeja i dr. Amsterdam je smješten na više od 100 plovnih kanala. On je također i jedna od većih Nizozemskih luka.

Do danas su očuvani neki dijelovi obrambenih građevina oko grada, a 1996. su uvršteni u UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi.

>> Karta Amsterdama

>> Politika, gospodarstvo i zemljopis Nizozemske

Glavni grad Holandije

Glavni grad Holandije
Glavni grad Holandije
Glavni grad Holandije

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više