Gatanje kartama

U povijesti čovječanstva karte su odigrale značajnu ulogu: s njima se proricala budućnost, igrale mnoge društvene igre, gubila i dobijala imanja, izlazilo na dvoboje, gubila čast i ugled.
Datum objave: Četvrtak, 22. travnja 2010.
Preuzeto: bosnic.com
Gatanje kartama

Gatanje kartama

Gatanje kartama

U povijesti čovječanstva karte su odigrale značajnu ulogu: s njima se proricala budućnost, igrale mnoge društvene igre, gubila i dobijala imanja, izlazilo na dvoboje, gubila čast i ugled.

Mađioničarima su služile za mnoge trikove, a uz pomoć njih – vjerovalo se - moglo se zaviriti u nečiju sudbinu i odrediti buduće događaje. Špil od 52 karte simbolizira broj tjedana u godini; 13 karata u svakoj boji predstavlja 13 lunarnih mjeseci u godini; četiri boje simboliziraju četiri strane svijeta, četiri elementa, četiri godišnja doba, četiri vjetra, četiri ugla hrama...

>>GATANJE KARTAMA

Znakovi na kartama predstavljaju životne simbole: list (pik) – kozmičko drvo života; srce (herc) – središte života i svijeta; romb (karo) - ženski princip; djetelina (tref) - muški princip.

Nedjeljom se nisu preporučale igre s kartama, a za one koji se nisu držali te preporuke, vjerovalo se da će biti osuđeni da cijelog života kartaju svake nedjelje. Kartaš koji bi crvenim koncem privezao šišmiševo srce za nadlakticu navodno bi uvijek dobivao povoljne karte od svojih suigrača. Sanjati karte – predstoji zabava; kartati se – nezadovoljstvo; kartati se u novac – financijski gubitak; vidjeti kartaša u snu– nedobronamjerne glasine.

KARTOMANCIJA

Gatanje iz karata je navodno omogućavalo da se unaprijed saznaju budući događaji. Najjednostavnija tehnika za dobijanja odgovora na samo jedno pitanje - hoće li se moja želja ispuniti ili ne? - koristi špil od 52 karte, ali je samo dvjema kartama – 'devetki herc' i 'desetki pik' - dato proročko značenje. Prvu zovu – 'Karta želje', a drugu - ,Karta razočarenja'!

Osoba koja želi saznati odgovor na postavljeno pitanje miješa karte, koncentrirajući se na određenu želju, koju ne saopštava kartomantu, onom tko dijeli karte. Nakon što ih dobro izmiješa, pruža ih kartomantu koji ih presijeca i počinje dijeliti. Ako se u podijeljenim kartama nađe 'Karta želje' prije 'Karte razočarenja', želja će biti ispunjena, i obratno. Ništa jednostavnije!

TRI ŽELJE

Za ovu metodu gatanja koriste se 32 karte i to: kečevi, kraljevi, kraljice, unteri (žandari), desetke, devetke, osmice i sedmice. Zainteresirana osoba miješa karte koncentrirajući se na tri želje. Zatim ih kartomant presijeca i dijeli u tri reda otvorenih karata. Prvi red, koji odgovara prvoj želji, sadrži tri karte; drugi i treći red, koji odgovaraju drugoj i trećoj želji, imaju po pet i sedam karata.

Ako se u prvom redu nalazi 'kec', želja će se ispuniti. Ako su u redu tri 'dvorske' karte (dvorske karte su: unteri, kraljevi i kraljice), sasvim je sigurno da se želja neće ispuniti.

Ako nije ni jedno ni drugo, onda se sabiru numeričke vrijednosti prvog reda (tri karte), računajući brojčane oznake onako kako su obilježene, a 'dvorske' se karte računaju po sljedećim vrijednostima: kralj - 13, kraljica - 12 i unter (žandar) - 11. Želja će biti ispunjena ako je zbir manji od 28.

Ako su u drugom redu, koji sadrži 5 karata, dva 'keca' ili jedan 'kec' i 'sedmica', želja će biti ispunjena. Ako se sastoji od pet 'dvorskih karata', želja se sigurno neće ispuniti. Otprilike, želja se ispunjava ako je zbir manji od 44. Ako su u trećem redu, koji sadrži sedam karata, dva 'keca', želja će se ispuniti. Ako sadrži šest ili sedam 'dvorskih karata', želja se sigurno neće ispuniti. Otprilike, želja se ispunjava ako je zbir manji od 63.

TKO IMA VIŠE SREĆE

Ovo je jednostavna metoda gatanja prema kojoj se može odrediti tko će imati više sreće u sljedećem mjesecu. Koriste se 32 karte. Karte miješa kartomant, presijeca ih, zatim ih daje osobi koja mu sjedi s desne strane.

Ta osoba dijeli tri otvorene karte, i daje špil onom tko je desno od njega. I ta osoba dijeli tri karte, i tako redom, uvijek idući nadesno, sve dok karte ponovo ne dođu do kartomanta. Numeričke vrijednosti tri karte ispred svakog od učesnika se sabiru. Onaj tko bude imao najmanji zbir u narednom će mjesecu imati najviše sreće.

Naravno, postoji još mnogo tehnika proricanja uz pomoć karata, ali je, svakako, najpouzdanija ona s tarot kartama, koju mnogi smatraju istinskom umjetnošću proricanja.

Gatanje kartama

Gatanje kartama
Gatanje kartama
Gatanje kartama

Facebook komentari

astro baner

Indeks A - Ž

A

B

Ć

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više