Zidani roštilj

Postoje različiti modeli i inačice roštilja, od onih na drveni ugljen do električnih, a rezultat svih je hrana neponovljivog okusa i mirisa
Datum objave: Ponedjeljak, 22. ožujka 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Zidani roštilj

Zidani roštilj

Kako dani postaju sve topliji, mnogi od nas okreću se svojoj omiljenoj razonodi - roštiljanju. Ukratko, sada je dio godine kada se miris roštilja od kojeg nam rastu zazubice počinje širiti po susjedstvu. I taj miris može trajati cijelo ljeto, uz bezbroj stvari koje možete “baciti” na roštilj: odrezak, piletina, svinjetina, rebarca, hamburgeri, hot dog, šiš kebab i još mnogo toga.

Ono što je dobro kod roštilja jest da je potrebno vrlo malo truda i vrlo malo čišćenja da pripremite i poslužite svoje najdraže jelo. Većinu hrane koja se može pripremiti na taj način uglavnom samo treba odmrznuti, možda marinirati koji sat prije i onda staviti na roštilj da bi se dobio onaj izvrstan dimljeni okus.

No, to ipak ne znači da će se ručak ili večera sama pripremiti. Morate paziti na hranu zato što će se ispeći brže nego što mislite, pa je potrebno kontrolirati plamen zbog kojeg bi se hrana na roštilju mogla nejednako ispeći.

Ovo je posebno točno kad se radi o roštilju na ugljen na kojem meso i povrće brzo izgori ukoliko se ne pazi. Kod takvih roštilja postoji i mogućnost izbijanja požara zbog vrućeg pepela koja ispada kroz rupice na dnu roštilja.

Na tržištu se nudi zaista impresivan broj različitih vrsta i inačica roštilja. Prije kupnje odgovorite sami sebi na nekoliko pitanja: koliko često ću koristiti roštilj, želim li pomičan ili fiksni roštilj, želim li upotrebljavati drveni ugljen, plin ili električnu energiju te, naravno, koliko novca želim potrošiti?

- Roštilji mogu biti vanjski ili unutarnji, zasebni ili u kombinaciji s krušnom peći, otvoreni ili zatvoreni, plinski... Mogućnosti je bezbroj - kažu u tvrtki Rabuzin.

Betonski elementi

- Danas u vrtovima i na terasama većine kućanstva najčešće viđamo roštilje na drveni ugljen koji dolaze u puno oblika, od potpuno jednostavnih okruglih roštilja s malom površinom za pečenje, preko kolica s roštiljem, do okruglih roštilja sa zatvorenim poklopcem koji djeluju kao pećnica na vrući zrak.

Poseban oblik predstavljaju i okomiti roštilji, kod kojih su drveni ugljen i hrana postavljeni okomito. Kod običnog roštilja, masnoća kapa po ugljenu i pritom stvara kancerogene tvari, dok kod okomitih roštilja to nije moguće - kažu u Baumaxu. Napominju kako drveni ugljen može biti najrazličitijih oblika i kvalitete, a za veću količinu hrane posebno su primjereni drveni briketi, koji razvijaju jednakomjernu i dugotrajnu žeravicu.

Druga vrsta roštilja koja je također dosta zastupljena na našim prostorima su vrtni kamini.

- Oni uvijek privlače poglede. Mogu se sastaviti od već izrađenih elemenata od gline i cementa ili betona, a možete ih izgraditi i posve sami. Preporuča se ne postaviti kamin direktno na travu, jer se zemlja pod težinom od 300 do 600 kg brzo ulegne.

Zbog toga je dobro napraviti mali temelj. Već izrađeni elementi kamina sastavljaju se prema uputstvima. Za povezivanje elemenata upotrebljava se posebno ljepilo za pločice. Eventualne fuge ispune se ljepilom. Sivu površinu betonskih elemenata uljepšajte s vanjskom disperzijom ili žbukom u željenoj boji.

Ugradnja metalne ploče

Različiti dijelovi, kao što je rešetka za ugljen, posuda za pepeo, komplet za ražanj s drškama itd. omogućuju individualno oblikovanje. Najnoviji trend je ugradnja metalne okretne ploče, koja se može postaviti pod roštilj i tako omogućiti vrtnju cijelog roštilja u smjeru vjetra - objašnjavaju u Baumaxu.

Svatko tko roštilja ima mišljenje o tome koji je roštilj najbolji. Statistike govore kako se najbolje prodaju roštilji na ugljen i moderniji plinski roštilj. Ljubitelji roštilja na ugljen zagovaraju klasični okus po dimu koji pruža takav roštilj dok oni koji zagovaraju plinski uživaju jer je takav roštilj jednostavno rabiti i kontrolirati.

Zidani roštilj

Zidani roštilj
Zidani roštilj
Zidani roštilj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više