Uzgoj šampinjona

Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani.
Datum objave: Četvrtak, 10. rujna 2009.
Uzgoj šampinjona

Za uzgoj šampinjona mogu poslužiti podrumi, staje, napušteni tuneli i svi drugi prostori debelih zidova u kojima se može održavati temperatura i vlažnost potrebna za uzgoj ovih gljiva.

Uzgajalište mora imati mogućnost prozračivanja osobito ako je prostor pretrpan. Valja također napomenuti da je za uspješnu proizvodnju šampinjona neophodna potpuna čistoća prostorija. Stoga unutarnji zidovi i pod, a i strop uzgajališta, trebaju biti glatki kako bi ih se lakše pralo i dezinficiralo, a prozori i svi drugi otvori moraju biti zaštićeni gustim mrežama kako mušice i drugi štetnici ne bi mogli ući u uzgajalište

Tokom branja, a naročito kad ima mnogo šampinjona na ležištima, ventilacija mora biti obilna. Između nakupina šampinjona skupljaju se džepovi raspiratornih plinova, koji se uglavnom sastoje od ugljičnog dioksida.

Neophodno je održavati vlagu u prostoriji stalnim vlaženjem zidova i podova, te blagim prskanjem ležišta šampinjona. Željeni je sadržaj vlage postignut kada se voda može šakom istisnuti iz pokrovnog tla.

Izvor: uzgojpuzeva.com

Uzgoj šampinjona

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više