Pločice za terase


Mozaici svojom živošću nesumnjivo dodaju dašak osobnosti terasama i balkonima, mjestima opuštanja gdje provodimo velik dio vremena tijekom vrućih ljetnih mjeseci...
Datum objave: Ponedjeljak, 05. srpnja 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Pločice za terase
Pločice za terase

Pločice za terase

Pločica  do pločice za novi balkon

OSIM SVE češće upotrebe mozaika u interijerima, sve je popularnije i njihovo korištenje u vanjskim prostorima stambenih objekata, od balkona do vanjskih rubova ulaznih vrata.

Mozaici svojom živošću nesumnjivo dodaju dašak osobnosti terasama i balkonima, mjestima opuštanja gdje provodimo velik dio vremena tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Ako se odlučite za dekorativni mozaik na podu terase ili balkona, vodite računa da materijal od kojega je mozaik izrađen, bude otporan na termičke promjene. Ako želite mozaik izrađen od keramičkih pločica, svakako se pobrinite da to budu pločice za eksterijere kako ne bi popucale zbog temperaturnih razlika.

Iako izbor boja ne mora biti zadan bojom fasade, slijedite sljedeće pravilo: ako je fasada, primjerice, žuta, neka dio mozaika sadrži istu nijansu. Ne sadrži li mozaik tu boju, neka u njoj budu fuge mozaika.

Osim na pod ili dio poda, mozaici se mogu smjestiti dužinom terase i balkona u vidu zidnih rubnika (donji dio zida tik uz pod, pučki poznatiji kao "cokrl"). U tom slučaju savjetujemo da podovi budu idealno pokriveni terakotom, kamenom ili jednobojnim keramičkim pločicama bez sjaja (mat).
Na terase i balkone gdje je mozaik dekorativni element, najbolje će pristajati sjedeće garniture izrađene od kovanog željeza. Uz takav namještaj najbolje će izgledati jednobojni jastučići, a ako stolić od kovanog željeza nema staklenu gornju površinu, pristajat će stolnjaci iste boje kao i jastučići na stolicama ili klupicama (izbjegavajte raznobojne materijale i one s utkanim uzorkom).

Ne sviđaju li vam se garniture od kovanog željeza, izaberite drvenu što jednostavnijeg oblika, a dekorativni elementi (jastučići, suncobran...) neka također budu jednobojni. Idealne su terakota posude za cvijeće ili sjajne keramičke u nekoj od boja koja prevladava u mozaiku.

Ako na terasi ili balkonu imate bilo koji dio uređen u mozaiku, plastične garniture su zabranjene.

Namještaj izrađen u mozaiku vrlo je atraktivan (dijelovi stolića, stolica, klupice), ali ipak savjetujemo da se smjeste na terase i balkone na kojima podovi nisu ukrašeni mozaikom. To vrijedi i za dekorativne vaze i svijećnjake. Često će vrtne garniture izrađene u mozaiku vrlo dobro izgledati u interijeru, posebno ako je namješten u mediteranskom stilu!

Za lakše kretanje travnjakom, ali i za kreiranje posebnog izgleda i atmosfere, na travnjake se (u razmacima prosječnog koraka) mogu postaviti mozaik ploče različitih oblika (okrugle, četvrtaste ili nepravilnog oblika). Za takva rješenja predlažemo mozaike izrađene od komadića termički otpornih pločica. U vrtovima će lijepo izgledati i fontane presvučene mozaikom.

Imate li prozor prema terasi ili balkonu s ispupčenom prozorskom daskom prema van, na nju se također može smjestiti mozaik (ako imate i mozaik na podu, neka bude istovjetan onome na prozorskoj dasci).

Ako je ograda balkona betonska, laka je aplikacija mozaika na njezin unutarnji dio. Mozaikom se mogu ukrasiti i rubni dijelovi stepenica koje vode na terasu.

Na nekim starijim gradskim kućama i stambenim zgradama često ćemo naići na mozaik oko okvira ulaznih vrata, no za njegovo postavljanje svakako treba pomoć stručnjaka.

Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera

Pločice za terase
Pločice za terase
Pločice za terase

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više