Obračun električne energije, potrošnja struje

Korisni i brzi savjeti o energetski učinkovitom korištenju kućanskih aparata
Datum objave: Ponedjeljak, 23. kolovoza 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Obračun električne energije, potrošnja struje

Obračun električne energije, potrošnja struje

Eko-trikovi koji koštaju 0 kuna

Briga o okolišu. Živjeti prema ekološkim načelima. Bolja budućnost. Naslovi su koji doslovno vrište s naslovnica novina i časopisa. Također, teme su to o kojima se raspravlja u brojnim televizijskim i radijskim emisijama.

Ipak, iako je svijest javnosti o gorućem problemu konstantnog zagađenja Zemlje na kojoj živimo svakim danom sve veća, i dalje mnogi misle kako individualno baš ne mogu puno učiniti da bi pridonijeli ljepšem i zdravijem sutra.

Ako i vi spadate u tu kategoriju, znajte da ste u krivu. Možete učiniti. I to dosta. Savjete kako energetski učinkovito koristiti kućanske uređaje otkrivaju vam stručnjaci iz Electroluxa.

KUHANJE

Kuhajte na srednjoj temperaturi

Ako trebate ispeći u pećnici tri jela na donekle različitim temperaturama (na primjer 150, 175 i 200 °C), odaberite srednju temperaturu (u ovom slučaju 175 °C) za pečenje sva tria jela.

Koristite lonce i tave koji odgovaraju plamenicima

Tave koje odgovaraju plameniku apsorbirat će većinu energije, smanjujući gubitak topline.

Očistite pećnicu dok je još topla od pečenja

Ako vaša pećnica ima ciklus automatskog čišćenja, pokrenite ga nakon pečenja kako biste iskoristili postojeću toplinu.

Kad je moguće, koristite roštilj

Roštilj koristi manje energije i nije potrebno prethodno zagrijavanje.

Nemojte prethodno zagrijavati ako ne morate

Ako hrana zahtijeva vrijeme pečenja dulje od jednog sata, nije potrebno prethodno zagrijati pećnicu. Koristite što je manje moguće tekućine. Na primjer, za pripremanje povrća i krumpira treba vam samo 1/8 do 1/4 litre vode.

Nemojte zavirivati

Svaki put kad otvorite vrata pećnice da biste pogledali hranu, temperatura pećnice se spusti za 20 do 40 °C. Ako na vratima vaše pećnice nema stakla, koristite timer.

Prijeđite na indukcijsku ploču za kuhanje

One su energetski učinkovitije znatno više od većine ostalih izvora topline za kuhanje budući da se energija prenosi izravno na lonac, a da se prije ne zagrije plamenik.

Hlađenje i pohranjivanje

Izbjegavajte nepotrebno otvaranje vrata hladnjaka

Ne samo što se dotok toplog zraka treba ohladiti, već on povećava i vlagu unutar uređaja, posljedica čega je nakupljanje leda. A to vodi većim računima za električnu energiju. Druga neugodna posljedica jest povećana opasnost kako od kvarenja hrane, tako i od razmnožavanja bakterija.

Koristite funkciju Eko

Ili, podesite termostat na oko +4 do +5 stupnjeva za hladnjak i na -18 stupnjeva za zamrzivač. To su optimalne temperature kojima se osigurava opravdanost troškova rada i najbolje čuvaju vaše namirnice. Nemojte postavljati preniske temperature jer 1 stupanj razlike čini 6 do 8 posto prosječnog povećanja potrošnje električne energije.

Držite hladnjak i zamrzivač napunjene

Ako se unutra nalazi veća količina hladnih namirnica, hladnjak će bolje održavati temperaturu budući da ima manje hladnog zraka koji će izaći kad se vrata otvore.

Redovno odmrzavajte

Sloj od 5 mm leda povećava potrošnju električne energije za 30 posto, stoga redovito odmrzavajte hladnjak ili zamrzivač. Mnogi novi zamrzivači imaju tehnologiju bez leda, što odmrzavanje čini nepotrebnim. To stvara optimalnu energetsku djelotvornost - i ne trebate uopće trošiti vrijeme na odmrzavanje!

Održavajte hladnjak čistim izvana

Ako posjedujete samostojeći uređaj, redovno čistite rešetku kondenzatora i držite uređaj nekoliko centimetara dalje od zida u pozadini da biste osigurali prikladnu ventilaciju oko njega. Nedovoljno ventiliranje može povećati potrošnju električne energije i za 10 posto.

Nemojte stavljati toplu hranu u hladnjak ili zamrzivač

Tako se povećava unutrašnja temperatura i troši više struje, a mogu se zagrijati i druge namirnice. S druge strane, odmrzavanje zamrznutih namirnica u odjeljku hladnjaka može biti pametan postupak jer ono vašem hladnjaku daje “besplatnu” hladnoću.

Kupite uređaj s alarmom “vrata otvorena”.

Ili onaj sa samozatvarajućim vratima. Tako ste sigurni da su vrata dobro zatvorena ili ste barem upozoreni kad nisu pa nećete rasipati struju slučajnim ostavljanjem otvorenih vrata.

Postavite hladnjak ili zamrzivač daleko od izvora topline

Obližnja toplina smanjuje učinkovitost kompresora i kondenzatora.

PRANJE POSUĐA

Koristite program za uštedu energije

Mogli bismo izbjeći oko 388.000 tona emisija stakleničkih plinova kad bi polovica europskih kućanstava prešla na niskoenergetske programe.

Nemojte prethodno ispirati posuđe

To svi čine, ali to već godinama nije potrebno. Ali, ostružite preostalu hranu.

Provjerite razinu tvrdoće vode

Zatim izaberite ispravne postavke vašeg stroja i pridržavajte se doziranja i preporuka proizvođača deterdženta radi uporabe optimalne količine.

Obračun električne energije, potrošnja struje

Obračun električne energije, potrošnja struje
Obračun električne energije, potrošnja struje
Obračun električne energije, potrošnja struje

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više