Najljepše kuće svijeta

Najuspješnije obiteljske kuće na cijelom svijetu nastale su u 2009. godini
Datum objave: Utorak, 13. srpnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Najljepše kuće svijeta

Najljepše kuće svijeta

A najljepše su... asketska i vrlo luksuzna kuća

Da nije bitna veličina nego kvaliteta postignutog prostora, još jedanput je dokazala kuća Hojo japanskog arhitektonskog studija Architecton, koja je na portalu Worldarchitecturenews.com proglašena kućom godine. Naime, ta mala kuća čije ime govori o njezinim sitnim proporcijama (jedan jo je tri metra; riječ je o kući dimenzija 3x3 metra) još jedanput je pokazala koliko arhitektura može biti inventivna te istodobno i suvremena i tradicionalna.

Budistički svećenici

Riječ je, naime, o reinterpretaciji tradicionalne japanske kuće rađenoj po uzoru na životni prostor buidističkih svećenika čiji je vrt integrirana cjelina dnevnog boravka.

Istodobno, ta mala kuća pokazuje što je to danas tradicionalna japanska kuća smještena u urbanom okruženju koja, kao i ona stara, pruža utočište, sigurnost i svu potrebnu duhovnost.

Njezin tlocrtni razmještaj govori o potpuno drukčijem tipu stanovanja od onog uobičajenog te se poigrava s tipologijom obiteljskih kuća, a naravno da je posve samoodrživa, “zelena” i prilično jeftina, što je također bio vrlo važan kriterij zašto je baš ona od 163 obiteljske kuće izdvojena kao najbolja na svijetu.

Komfor tropskog ambijenta

Uz kuću Hojo, Worldarchitecturenews.com u kategoriji Residential dodijelio je još jednu nagradu, i to kompleksu Leisure Farm Villas u Maleziji, arhitekta Johora Bahrua.

Leisure Farm Villas je luksuzan kompleks od pet odvojenih zgrada, od kojih je jedna roditeljska kuća, a ostale su kuće za djecu.

Novoformirani vrtovi i dvorišta ovoj kući bez zidova (kuća je obučena u staklene stijene) daju posebnu kvalitetu te privatnost. Vlasnicima kuća pruža sav potreban komfor, ali istodobno život u prirodi te blagodati života u tropskom ambijentu, kao i užitak promatranja prirode iz dubokog hlada.

Najljepše kuće svijeta

Najljepše kuće svijeta
Najljepše kuće svijeta
Najljepše kuće svijeta

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž