Moderne kuće slike

Neobična rezidencija sagrađena je od ferocementa, kompozitnog materijala sastavljenog od cementa, pijeska, vode te žice ili mreže
Datum objave: Srijeda, 24. ožujka 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Moderne kuće slike

Moderne kuće slike

Podmornica Nautilus iz znanstveno-fantastičnog romana Julesa Vernea, “20.000 milja pod morem”, bila je inspiracija aritektonskom studiju Senosian Arquitectos kada su pristali projektirati kuću za četveročlanu obitelj u Meksiku.

Mladi roditelji i njihovo dvoje maloljetne djece prije su živjeli u “klasičnoj“ kući, a nakon što su postali svjesni važnosti očuvanja prirode, odlučili su se, u skladu sa svojim uvjerenjima, preseliti u ekološku kuću. Osim tog aspketa, poželjeli su da se njihov novi dom ističe u masi. Drugim riječima, da bude originalan. Taj zadatak povjerili su arhitektu Javieru Senosianu i njegovu timu koje prati glas “inovativnih umjetnika“ i koji svoje projekte rade pronalazeći ideje u popularnim književnim djelima i filmovima.

- U knjizi je podmornica opisana kao savršenstvo, kao san. I mi smo, baš kao i Verne koji je zamislio Nautilus mnogo prije nego što je i jedan čovjek pomislio da će se netko u budućnosti sjetiti sagraditi podmornicu, pokušali zamisliti kako bi izgledao dom čovjeka budućnosti koji cijeni planet na kojem živi te krenuli u realizaciju vizije u koju smo potpuno vjerovali - rekli su arhitekti.

Untitled-2

 

Spoj gradskog i seoskog

Neobična rezidencija sagrađena je od ferocementa, kompozitnog materijala sastavljenog od cementa, pijeska, vode te žice ili mreže.

Osim što je izrazito ekonomična, tehnika gradnje ima niz prednosti. Primjerice, objekt je jako izdržljiv, imun je na potrese i požare. Također, ne hrđa se i lako se održava - objasnili su arhitekti te dodali da je kuća izrazito prostrana (izričita želja vlasnika), a u interijeru dominiraju glatke površine, spiralne stepenice i prirodne biljke.

Objekt je smješten na odličnom položaju koji je svojevrsni spoj gradskog i seoskog. S prozora u istočnom dijelu kuće pruža se pogled na visoke, sive i bezbrojne nebodere Mexico Cityja, a zapadni dio kuće omogućuje vlasnicima da odmaraju oči gledajući u prekrasne planine.

Kako bi se dobilo na dinamici, Javier Senosian i njegovi kolege, u svaku prostoriju kuće postavili su svjetla u različitim bojama poslagavši ih tako da čine mozaik.

Minimalizam

Kuća ima nekoliko glavnih vrata do kojih se dolazi “krivudavim“ kamenim puteljcima.

- U dnevnom boravku je žuta sjedaća garnitura u obliku cvijeta i mali stakleni stol, a spavaće sobe vrlo su funkcionalne s naglaskom na minimalistički stil uređenja. Krevet, ormar, polica. I to je to - opisao je arhitekt.

Ipak, najimpresivnija prostorija u kući je kupaonica sa zidovima u boji pijeska, morsko plavim pločicama, okruglim prozorom i ogledalom u obliku jegulje u kojoj se, tvrdi arhitekt, osjećate kao da ste pod morem.

- Želim vjerovati da se i kapetan Nemo tako sjajno osjećao u svojoj podmornici Nautilus - sa smiješkom je zaključio ovu priču Javier Senosian te se zaputio u svoj ured gdje je odmah počeo razmišljati o novim projektima koji će biti drukčiji od klasičnih, koji će istodobno šokirati i oduševljavati.

- Sve to stanovnicima daje osjećaj kao da žive unutar puža koji je progutao čitav sadržaj nečijeg dvorišta - slikovito je rekao arhitekt Javier Senosian.

Moderne kuće slike

Moderne kuće slike
Moderne kuće slike
Moderne kuće slike

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više