Mediteranski stil uređenja

Poželjni su rustikalni predmeti, poput keramičkih posuda sa svježom ili osušenom lavandom ili maslinovim grančicama, a na zidove pristaju lagani akvareli s morskim motivima...
Datum objave: Ponedjeljak, 21. lipnja 2010.
Preuzeto: Mirjana Mikulec, Jutarnji.hr | Slika: Mediteranski stil uređenja
Mediteranski stil uređenja

Mediteranski stil uređenja

Jednostavnost prirodnih materijala i jasnih linija

GLAVNA ODLIKA mediteranskog stila je pronalaženje idealne ravnoteže između interijera i prirodnog okoliša, što ga samog po sebi čini jedinstvenim.

Mediteranski stil mora odisati suncem, morem, agrumima i sredozemnim biljem. U svojoj osnovi, on je jednostavan, lagan i funkcionalan.

Budući da je Mediteran vrlo veliko geografsko područje (od Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Grčke i Turske, do prostora cijele sjeverne Afrike), mediteranski stil varira sukladno krajoliku tih geografskih predjela. Budući da mediteransko unutarnje uređenje predstavlja nastavak zadanog prirodnog okoliša, njegove se varijacije posebno očituju u različitim bojama zidova i podova, te unutarnje i vanjske stolarije.

Tako, primjerice, u Grčkoj prevladava bijela boja u kombinaciji sa svijetloplavom, što predstavlja odraz kamena u kontrastu s tirkiznoplavim morem, dok se na jugu Francuske, poznatom po poljima lavande, suncokreta, stoljetnim maslinicima i vinogradima, koriste tamniji tonovi poput tamnozelene, plave, ljubičaste, te zagasito ružičaste i žute boje.

S obzirom na to da sjevernoafričkim predjelima dominiraju stijene Atlasa i pustinje, dominantna boja je terakota, koja je zastupljena u bojenju unutarnjih zidova i krovnih crjepova, do dekorativnih keramičkih posuda u sobama. Kod nas dominira bijelo-zelena kombinacija, kao refleksija mediteranskog kamena i borovih šuma, dok je u interijerima prirodan namještaj u kontrastu s bijelim zidovima.

Bez obzira na navedene razlike, mediteranski stil objedinjuje mnoštvo zajedničkih elemenata, koji se mogu vrlo lako kombinirati na bilo kojem izvornom prostoru Sredozemlja.

Svi materijali moraju biti prirodni, a dominantni su kamen i borovo drvo grube izrade. To se posebno odnosi na podove, koji se mogu alternativno prekriti i pločicama terakote. Ako je pod drveni, mora biti složen od dasaka (klasični parket je isključen) koje se mogu lakirati ili obojiti bijelom bojom.

Ovaj stil podnosi i upotrebu neobrađenog mramora, posebno za unutarnje stepenice. Ljubitelji španjolskog duha mogu na podovima od keramičkih pločica izraditi mozaike, idealne za hodnike, stepenice i ulazni prostor - u posljednje su vrijeme vrlo popularne i pločice od terakote koje u sebi imaju glatki keramički uzorak mediteranskih floralnih motiva.

I zidovi mogu biti od grubo izrađenog kamena u svom izvornom obliku, koji se potom može i oličiti bojama okoliša vašeg doma (terakota, nježne boje agruma ili lavande). Isto vrijedi i za ravne, klasične zidove. Bojama se možete poigrati i tako da tamnijom nijansom obojite samo jedan zid (npr. u kuhinji ili dnevnom boravku), dok će ostatak zidova biti u prirodno bijeloj boji. U zidovima se prilikom gradnje mogu napraviti udubljenja koja će poslije poslužiti kao police.

Namještaj mora biti praktičan, jednostavnih linija, i gotovo u pravilu izrađen od lagane borovine u njezinoj prirodnoj boji (alternativno, on se može i obojiti u tipične mediteranske boje). Stolovi i stolice nikako ne smiju biti glomazni, iako to pravilo ne vrijedi i za škrinje, koje su izrađene od masivnijeg drveta, i služe, uz lagane ormare od borovine, kao dodatak za odlaganje odjeće ili drugih predmeta. Idealne su škrinje u prirodnoj boji drveta ili obojene u, primjerice, bijelu ili zelenu boju. Uz drveni namještaj vrlo će se dobro uklopiti i namještaj od kovanog željeza (npr. stolić za kavu ili bračni krevet).

Tekstil koji se aplicira na namještaj (npr. sofu ili stolice) mora biti lagan i prirodan - idealni su svila i pamuk. Isto je pravilo i za zavjese - one moraju biti svijetle i od laganih prirodnih materijala (osim npr. u slučaju marokanskog stila gdje prevladava teža svila zagasitijih tonova). Lagane zavjese će stvoriti dojam prozračnosti, koji je neizostavan pratitelj mediteranskog stila.

Tepiha gotovo da i nema, a ako ipak na njima inzistirate, tada izaberite jednostavnije  pamučne, gotovo jednobojne varijante. Ako ste ipak veći pobornik sjevernoafričkog ambijenta, tada podove možete prekriti manjim sagovima od prirodnih materijala, sa zagasitim pastelnim bojama tradicionalnog dizajna - bilo da je riječ o asimetričnim linijama ili stiliziranim motivima iz prirode.

Obilježja mediteranskog stila

KUHINJA: Uz obavezni lagani drveni namještaj jednostavnih linija (kuhinjske ormariće, stol i stolice), bitni su i detalji poput vrča ispunjenog mediteranskim začinima, starinskog željeznog sudopera na jednom zidu kuhinje, lancaca češnjaka i sušenih smokava...

KUPAONICA: Najbolje je da bude bijela sa starinskom bijelom kadom na nožicama od mesinga. Pod može biti od kamena ili drveta dodatno obrađenog da podnosi vlagu

STOLARIJA: Sva vrata i prozori  moraju obavezno biti od drveta

RASVJETA: Mora biti što sličnija prirodnom svjetlu, pa se na strop stavljaju jača rasvjetna tijela, a lampe na podu i komodama su prigušene

DETALJI: Poželjni su rustikalni predmeti, poput keramičkih posuda sa svježom ili osušenom lavandom ili maslinovim grančicama, a na zidove pristaju lagani akvareli s morskim motivima

TERASA: Glavni materijal treba biti kamen, neobrađeni mramor ili terakota pločice. Sjedeća garnitura treba biti od borovine ili kovanog željeza, s bijelim ili plavim presvlakama i obveznim oleandrom u kutu

Mediteranski stil uređenja
Mediteranski stil uređenja
Mediteranski stil uređenja

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više