Kuće na osami, ekološke kuće

Pasivni solarni dizajn glavna je karakteristika ove jednostavne i lako izgradive kuće koja koristi kombinaciju pasivne i aktivne ekološke kontrole, uključujući prirodnu ventilaciju i rasvjetu te sustav za recikliranje sive vode
Datum objave: Nedjelja, 08. kolovoza 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Kuće na osami, ekološke kuće

Kuće na osami, ekološke kuće

Američki studenti sagradili održivu kuću usred pustinje

Što znači kvalitetno obaviti praktični dio školovanja pokazali su studenti Frank Lloyd Wright škole arhitekture iz Taliesin Westa u američkoj Arizoni u neposrednoj blizini grada Phoenixa. Oni su, naime, predvođeni svojim dekanom Victorom Sidyjem i vlasnicom tvrtke Office of Mobile Design (OMD) iz Los Angelesa Jennifer Siegal napravili vrlo zanimljiv ‘eko’ projekt.

Same pohvale

Glavni cilj bio je realizirati prototip odgovorne, održive i precizno izgrađene kuće koja će istodobno imati moderan izgled i biti pogodna za život dvočlane, eventualno tročlane obitelji koja želi u potpunosti uživati u udobnom prostoru.

Untitled-2

Sudeći prema fotografijama, ali i pohvalama te objavama koje je projekt dobio u gotovo svim specijaliziranim čaopisima i internetskim portalima, misija je uspješno izvršena.

Za zalijevanje vrta

- Kuća koju smo osmislili primjer je jednostavnog, elegantnog i ekološkog objekta pogodnog za život u bilo kojim uvjetima, a posebice je namijenjena pustinjskom krajoliku. Važno je naglasiti kako je riječ o kući koja se sastavlja pomoću panela na licu mjesta što je idelano za osobe koje ne žele provoditi mjesece i mjesece tragajući za idealnim domom ili, pak, za osobe koje se često sele pa im se ne isplati kupovati trajnu stambenu jedinicu - objasnio je Victor Sidy i dodao kako su uz pomoć ovog projekta studenti imali priliku naučiti što uistinu znači ekološki graditi.

Untitled-3

- Pasivni solarni dizajn, ponajviše fotonaponski paneli koji pretvaraju Sunčevu energiju u električnu, temelj su ove održive kuće koja koristi kombinaciju pasivne i aktivne ekološke kontrole uključujući prirodnu ventilaciju i rasvjetu te sustav za recikliranje sive vode. Ugradnjom sustava za pročišćavanja vode kojim se dobiva siva voda tj. pročišćena otpadna voda iz komunalnog postrojenja koja nije sasvim pitka, može se zaista puno uštedjeti. Takvim sustavom reciklira se voda iz tuševa, kada i otpadna voda perilice za rublje, koja se potom ponovno može koristiti u vodokotlićima i za zalijevanje vrtova, travnjaka i slično. Određeni sustavi za sivu vodu mogu smanjiti račun za vodu za čak 35 do 40 posto - rekao je dekan.

Napominje, kuća je velika tek oko 56 četvornih metara, ali je zato jako dobro, funkcionalno organizirana. Djeluje poput velikog hodnika koji je podijeljen u prostorije (spavaća soba, kuhinja, dnevna soba i blagovaonica) pomoću kliznih, staklenih vrata. Također, ima i lijepu terasu.

Untitled-4

Posudili namještaj

- Solarni paneli su namjerno instalirani u susjedstvu spavaće sobe kako bi pružili potrebnu privatnost te kako bi se smanjili troškovi. Naime, veći je financijski trošak ako se solarne ploče moraju integrirati u krov - rekao je Victor Sidy i otkrio kako je konstrukcija kuće dimenzionirana i konstruirana na način da se njezini dijelovi mogu bez ikakvih problema i smetnji prenijeti preko kolnika, ukoliko je to potrebno.

Untitled-5

Jedan dio namještaja kojim je opremljena kuća posuđen je iz studija Design Within Reach u San Franciscu. Riječ je o tvrtki koja prodaje suvremene, ali i klasik komade namještaja te ima zavidnu listu klijenata za koje je opremila njihove privatne, ali i poslovne prostore. Drugi dio namještaja kupljen je u Ikei. Kuća je u potpunosti projektirana od strane studenata Frank Lloyd Wright škole arhitekture u Arizoni, a trenutno je smještena na njihovom kampusu.

Kuće na osami, ekološke kuće

Kuće na osami, ekološke kuće
Kuće na osami, ekološke kuće
Kuće na osami, ekološke kuće

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više