Kako napraviti mozaik

Prilikom izrade mozaika, bez obzira bile fuge uske ili široke, treba pripaziti i na boju mase za fugiranje. U klasičnu bijelu boju mogu se dodati akrilne boje te tako dobiti nijansu koju želite...
Datum objave: Ponedjeljak, 02. kolovoza 2010.
Preuzeto: Mirjana Rašević, Slobodna Dalmacija | Slika: Kako napraviti mozaik
Kako napraviti mozaik

Kako napraviti mozaik

Mozaik - jednostavno i efektno

MOZAIK, TISUĆLJEĆIMA poznata slikarska tehnika, u domu najčešće upotrebljavamo na zidovima ili podovima u kupaonici i kuhinji, te kao dio namještaja ili ukrasni predmet. Izvan zgrada mozaik se uglavnom može vidjeti na stazama u vrtu ili u i oko bazena.

Tehnika mozaika je jednostavna: razne kamenčiće, stakalca ili razbijene keramičke pločice potrebno je utisnuti u cement, žbuku, ljepilo, poliestersku smoli...., te nakon sušenja fugirati.

Materijal za slaganje mozaika uglavnom se pronalazi u podrumima ili odlagalištima građevinskog materijala (stare keramičke pločice), te uz rijeke i more (kamenčići). Sve potrebno za izradu mozaika može se nabaviti i u hobby salonima ili velikim trgovačkim centrima.

Najefektniji namještaj napravljen u mozaik tehnici zasigurno su okviri zrcala i stolići.

Za izradu okvira zrcala u mozaik tehnici najprije je potrebno izbrusiti drveni okvir.

Zatim se na okvir nanosi ljepilo za drvo na koje se slažu pločice ili kamenčići jedni do drugih.

Ostavite da se mozaik osuši, a onda sljedeći dan fugirajte sve prostore između pločica ili kamenčića.

Ostavite kratko vrijeme okvir da se masa za fugiranje osuši, a zatim vlažnom spužvicom očistite ostatke mase.

Stolić se radi na isti način, samo kako je riječ o većoj površini, savjetujemo da prije nego što počnete slagati pločice ili kamenčiće na podlogu, nacrtajte željeni motiv kako biste olakšali rad.

Prilikom izrade mozaika, bez obzira bile fuge uske ili široke, treba pripaziti i na boju mase za fugiranje. U klasičnu bijelu boju mogu se dodati akrilne boje te tako dobiti nijansu koju želite.

Nedostatak mozaika pokazao se prilikom ugradnje u kuhinji, oko štednjaka. Naime, brojne fuge apsorbiraju masnoće od pečenja, pri čemu nastaju mrlje u fugama. Prilikom pripreme jela trebalo bi zaštititi mozaik.

Kako napraviti mozaik
Kako napraviti mozaik
Kako napraviti mozaik

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više